'LinkedIn-lek uit 2012 veel groter dan gedacht'
Bij de hack van LinkedIn in 2012 zijn waarschijnlijk veel meer inloggegevens gestolen dan in eerste instantie werd aangenomen. Het zou gaan om informatie van 167 miljoen LinkedIn-gebruikers; destijds ging men uit van zo’n 6,5 miljoen gebruikers.
Dat schrijft de Amerikaanse techsite Motherboard. De site heeft gesproken met een hacker die van 117 miljoen gebruikers gegevens zegt te hebben. Hij wil de informatie voor zo’n 2200 dollar verkopen op het zogenoemde dark web.
De website LeakedSource claimt ook de data in bezit te hebben. Een van de betrokkenen zou tegen Motherboard hebben gezegd dat deze informatie nu pas naar buiten komt omdat een groepje Russen de gegevens lange tijd verborgen hield. Of zij ook de oorspronkelijke hackers zijn, is niet duidelijk.
Bevestiging
LeakedSource heeft een monster van de database naar Motherboard gestuurd als bewijs. Hierin zaten volgens Motherboard gegevens van één miljoen gebruikers.
Samen met Troy Hunt, die een site beheert waar je kunt checken of je e-mailadres in een gehackte database voorkomt, heeft Motherboard steekproefsgewijs de gegevens gecontroleerd. Hunt kreeg in twee gevallen te horen dat de gegevens klopten, Motherboard één keer.
In een blog bevestigt LinkedIn het bestaan van de database. Volgens het platform gaat het om meer dan 100 miljoen accounts. Alle betrokken gebruikers ontvangen een bericht om hun wachtwoord te veranderen. Daarnaast adviseert LinkedIn ook al zijn andere leden om uit voorzorg hun wachtwoord aan te passen.