Britse petitie tegen verplichte hoge hakken op werk krijgt veel bijval
Een vrouw in Londen die werd ontslagen omdat ze weigerde hoge hakken te dragen op haar werk, krijgt veel bijval. Nicola Thorp begon een petitie tegen dit kledingvoorschrift, dat bij veel bedrijven geldt.
De petitie is al meer dan 125.000 keer ondertekend. "Ik kan het niet geloven", zegt Thorp tegen persbureau Reuters. "Ik dacht dat ik niet eens tien handtekeningen zou halen. Ik hoop dat de politiek er iets mee gaat doen. Dit gaat niet per se over het dragen van hakken, maar over vrouwenrechten."
De receptioniste, via een ander bedrijf aan het werk bij accountantsbureau PwC, besloot afgelopen week haar pumps niet aan te doen, omdat ze veel moest lopen. Ze droeg geen hakken, zoals het bedrijf wel voorschreef. “Er werd van me verwacht dat ik negen uur lang bezoekers zou begeleiden naar vergaderzalen. Ik zei dat ik dat gewoon niet kon op hoge hakken."
Thorp kon vertrekken, tenzij ze meteen pumps met een hak van tussen de vijf en tien centimeter ging kopen. Ze weigerde resoluut. "Door vrouwen te dwingen op hakken te lopen, worden de mannen voorgetrokken. Schoenen beïnvloeden niet hun houding en bewegingsvrijheid. Zij krijgen er geen gezondheidsproblemen door."
In een reactie zegt het Londense accountantskantoor dat het kledingsvoorschrift geen onderdeel is van hun beleid en dat ze in gesprek gaan met hun onderaannemers. Thorp hoopt dat haar petitie genoeg aanleiding geeft om "gedateerde en seksistische" kledingvoorschriften bij alle bedrijven af te schaffen.