Facebook-topman Mark Zuckerberg
NOS Nieuws

'Documenten bewijzen Facebooks invloed op trending topics'

Het team van Facebook dat in Amerika de lijst met trending topics bijhoudt heeft wel degelijk opdracht gekregen om, wanneer ze dat nodig vinden, op eigen initiatief verhalen toe te voegen. Dat schrijft The Guardian op basis van vertrouwelijke documenten.

Hier berichtte Gizmodo eerder deze week al over, Facebook spreekt dat tegen.

Als voorbeeld wordt #BlackLivesMatter aangehaald, de protestbeweging tegen discriminatie van zwarte mensen in Amerika. De teamleden zou verhalen hierover handmatig hebben toegevoegd, aldus The Guardian.

Daarmee is er meer bewijs dat Facebook op journalistieke wijze onderwerpen behandelt. Zonder de daarbij horende journalistieke verantwoording af te leggen zoals nieuwsmedia dat doen. Dit gebrek aan transparantie is Facebook al op veel kritiek komen te staan.

Veel invloed

Verder is volgens de Britse krant de invloed van het team groot. Uit de documenten zou blijken dat het team bij elke stap in het proces nauw betrokken is. Tot nu toe leek het er juist op alsof zij enkel aan het einde onderwerpen selecteren die door het algoritme van het medium worden aangereikt.

Will Cathcart, bij Facebook verantwoordelijk voor de nieuwe artikelweergave Instant Articles, spreekt dat in gesprek met The Verge tegen. Volgens hem is de rol van de teamleden beperkt tot het verbeteren van de door het systeem aangereikte suggesties. Ook suggereert hij dat het team binnen een paar jaar waarschijnlijk een stuk kleiner is.

Richtlijnen

Facebook benadrukt in een reactie aan de NOS dat het strikte richtlijnen heeft voor het trending topics-team, dat moet er volgens het platform voor zorgen dat de belangrijkste verhalen in de lijst staan.

Daarnaast is het de teamleden niet toegestaan naar eigen inzicht onderwerpen wel of niet toe laten, aldus Facebook. Tenslotte wijst het bedrijf erop dat het gebruikmaakt van meer dan duizend nieuwsbronnen om te bepalen of iets nieuwswaardig is of niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl