Schuldhulpverlening schiet tekort volgens ombudsman
De schuldhulpverlening schiet tekort, omdat de overheid te veel uitgaat van de zelfredzaamheid van mensen. Dat schrijft de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een kritisch rapport.
Mensen die met problematische schulden kampen, worden te makkelijk weggestuurd volgens de ombudsman, terwijl het vaak juist mensen zijn die zichzelf niet makkelijk kunnen redden.
Van Zutphen vindt dat iedereen die aanklopt bij de gemeente, te woord gestaan moet worden. Als voorbeeld noemt hij woningbezitters. Die worden volgens de Van Zutphen vaak weggestuurd, omdat ze nog geen aanspraak hebben gemaakt op het kapitaal van het eigen huis om schulden af te betalen. De ombudsman vindt dat ook die groep direct verder geholpen moet worden.
Van Zutphen roept staatssecretaris Jetta Klijnsma op over knelpunten in gesprek te gaan met de gemeenten.
Hij wil dat ze gemeenten erop wijst dat ze maatwerk moeten leveren, geen drempels moeten opwerpen voordat iemand geholpen wordt en ook beter moeten kijken naar het gedrag dat de schulden veroorzaakt.
Staatssecretaris Klijnsma erkent het belang van een goede schuldhulpverlening: "Daarom heeft het kabinet eerder al 100 miljoen euro extra gegeven aan gemeenten voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening."
Klijnsma zegt dat ze de bevindingen van de ombudsman zal meenemen in de beoordeling van de schuldhulpverlening door gemeenten.