Fort McMurray brandt, 88.000 Canadezen geëvacueerd
Inwoners van de Canadese stad Fort McMurray die hun huizen moesten verlaten vanwege bosbranden, hebben opnieuw hun spullen moeten pakken. Drie dorpjes ten zuiden van de stad, waar zij naartoe waren gevlucht, worden nu ook bedreigd.
De autoriteiten gaven iedereen daar opdracht om te vertrekken. Wie geen eigen vervoer heeft, werd met bussen naar de stad Edmonton gebracht.
De branden zijn nog altijd niet onder controle. De provincie Alberta heeft de noodtoestand uitgeroepen. Het regionale crisiscentrum bij het vliegveld van Fort McMurray wordt naar het bijna 300 kilometer zuidelijker gelegen Lac La Biche verplaatst. Alle vluchten zijn geannuleerd.
Gisteravond woedden de bosbranden aan beide kanten van de weg die de stad met Edmonton verbindt. Daardoor is er over de weg geen verkeer met de rest van Alberta meer mogelijk.
De ruim 88.000 inwoners van Fort McMurray zijn geëvacueerd. Het overgrote deel is naar het zuiden vertrokken. 10.000 mensen zijn opgevangen in kampen voor werknemers van de olie-industrie ten noorden van de stad. Daar dreigt een tekort aan water en voedsel. De autoriteiten zeggen dat er een transportvliegtuig met voorraden onderweg is. Sommige kampen hebben hun eigen start- en landingsbaan.
Ook Shell heeft een terrein opengesteld voor evacués. Er is plek voor ongeveer 2000 mensen. Dat is voldoende, omdat er constant mensen naar Edmonton en Calgary worden gevlogen; er zijn tientallen vluchten per dag.
Het vuur heeft grote delen van Fort McMurray verwoest, zeker 1600 gebouwen zijn verloren gegaan. Het wordt een wonder genoemd dat er geen doden of gewonden zijn gevallen.
Volgens de premier van Alberta is de evacuatie de grootste in de geschiedenis van de provincie. Voorlopig mag niemand terug naar huis.
De brandweer probeert al dagen om het vuur onder controle te krijgen, maar wordt tegengewerkt door de harde wind, de droge lucht en de hoge temperatuur. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend.
Teerzand
Fort McMurray is de hoofdstad van het teerzandgebied van de provincie Alberta. Uit teerzand kan olie worden gewonnen. De oliereserves van Alberta zijn de op twee na grootste ter wereld, na Saudi-Arabië en Venezuela.
Vanwege het brandgevaar is de olieproductie stilgelegd. Ook kregen medewerkers en hun gezinnen zo de kans om veiliger gebied op te zoeken. Eerstehulpteams van de oliebedrijven staan de gemeentelijke hulpverleners nu bij.