Europees Parlement wil nog niet stemmen over Turkije
Het Europees Parlement wil pas stemmen over het visumvrij reizen door Turken, als Turkije aan alle voorwaarden heeft voldaan. Eerder vandaag gaf de Europese Commissie onder voorbehoud groen licht aan Turkije; er zijn nog wel vijf voorwaarden waar het land nog aan moet voldoen.
"Er komt geen verkorte snelle procedure om de wetgeving aangenomen te krijgen", aldus voorzitter Schultz die namens alle politieke partijen in het parlement sprak. Het EP moet het voorstel, net als de parlementen van de lidstaten, goedkeuren.
Orde op zaken
De PvdA in Europa laat bij monde van Turkije-rapporteur Kati Piri weten dat voor Turkije dezelfde regels gelden als voor alle andere landen waarvan de inwoners visumvrij naar de EU mogen reizen. "Het is dus goed dat de Europese Commissie Turkije meer tijd geeft om orde op zaken te stellen."
De EPP, waar het CDA bij aangesloten is, zegt dat er geen water bij de wijn mag. Volgens woordvoerder Jeroen Lenaers gaat het CDA niet zonder meer akkoord. "Het Europees Parlement was niet betrokken bij de EU-Turkije-uitruildeal die onder leiding van premier Rutte en Eurocommissaris Timmermans tot stand kwam. Verwacht daarom ook niet van het CDA dat wij nu snel tekenen bij het kruisje. Dit voorstel komt te vroeg."
Persvrijheid
Namens de liberalen in Europa (VVD en D66) liet Guy Verhofstadt weten dat zijn partij in principe voor visumliberalisatie is. Hij maakt zich wel zorgen over met name de anti-terreurwetten die worden gebruikt om journalisten het zwijgen op te leggen. "Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting behoren tot de kernwaarden van de Europese Unie en die moeten gerespecteerd worden."
De Groenen, waar GroenLinks bij is aangesloten, laat weten dat ze op zich voor visum liberalisatie zijn, maar dat het besluit van de Europese Commissie toch een bittere nasmaak in de mond achterlaat. "De afspraken zullen door het regime van Erdogan als een grote overwinning worden verkocht en dat voelt niet goed", aldus een woordvoerder van de Groenen.
De ChristenUnie vindt dat de Europese Commissie van Juncker en Timmermans de plank volledig misslaat. "De Turkse president Erdogan stopt journalisten met bosjes tegelijk achter slot en grendel en confisqueert kerken", aldus woordvoerder Peter van Dalen. "De stemming voor visumvrij reizen is in het EP nog niet gewonnen."