Voorstel Brussel: forse boete voor landen die asielzoekers weigeren
EU-landen die weigeren asielzoekers over te nemen van elkaar, moeten daar in de toekomst forse boetes voor gaan betalen. De Europese Commissie wil, volgens een conceptvoorstel, dat per geweigerde asielzoeker 250.000 euro wordt betaald.
Dit controversiële voorstel wordt morgen gepresenteerd door Eurocommissaris Timmermans. De boete gaat deel uitmaken van een nieuw systeem waarbij Europese landen elkaar verplicht moeten helpen, zodat landen die veel asielzoekers krijgen er niet meer alleen voor staan.
Verdeelsleutel
Volgens Brussel heeft het afgelopen jaar aangetoond dat het huidige asielsysteem niet goed werkt, omdat Europese landen elkaar onvoldoende te hulp schieten.
In het nieuwe systeem blijven landen in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor hun normale instroom, maar in een uitzonderlijke situatie moeten ze zich houden aan een vooraf vastgestelde verdeelsleutel. Dan moet bijvoorbeeld Nederland ruim 4 procent van de asielzoekers uit een 'probleemland' opnemen, Duitsland 18 procent en België bijna 3 procent. En weigering wordt dus streng bestraft.
Politiek gevoelig
Het voorstel van een verplichte herverdeling van asielzoekers ligt politiek zeer gevoelig. Eerdere vergelijkbare voorstellen van de commissie werden uiteindelijk niet door de Europese lidstaten gesteund. Vooral Oost-Europese lidstaten, waar weinig migranten heen willen, zijn tegen het verplichtende karakter van deze maatregel. De Hongaarse premier Orbán heeft al aangekondigd een referendum uit te schrijven over het quotum.
Een boete van 250.000 per geweigerde asielzoeker houdt in dat de bedragen fors kunnen oplopen. Het afgelopen jaar waren er landen die duizenden mensen weigerden op te nemen uit landen als Griekenland en Italië.