Geneeskundestudenten van de Erasmus Universiteit uit Rotterdam en de Nijmeegse Radboud Universiteit kijken naar kunst om zo een betere arts te worden. Sinds dit collegejaar krijgen Rotterdamse studenten al kunst voorgeschoteld, Nijmegen doet 't sinds dit weekend ook.
Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat leren kijken naar kunst kan helpen om als arts betere diagnoses te stellen. Studenten worden getraind in observeren, bijvoorbeeld wanneer ze in gesprek zijn met een patiënt.
Je leert met dit vak anders kijken, maar ook nog eens kunst kennen.
"Uit één van de onderzoeken bleek dat studenten die een cursus met kunst kijken hebben gevolgd beter patronen kunnen herkennen", legt hoogleraar en oogarts Jan Keunen uit, die het vak naar de Radboud Universiteit haalde. "Je leert met dit vak anders kijken, maar ook nog eens kunst kennen."
Dit weekend gingen 30 Nijmeegse studenten met kunstenaar Roy Vollevoye naar Museum MORE in Gorssel. De opdracht: kijk 10 minuten naar een schilderij en onthoud alle details. Met een boekje vol aantekeningen kregen ze alleen deze vraag: welke kleur is de lijst?
Niemand wist het antwoord.
"Door zo naar de details te kijken, mis je het overzicht, en dat overzicht is juist zo belangrijk als arts", zegt Keunen.
Normaal gesproken vlieg je door het museum.
"We werden gedwongen alles uit een schilderij te halen", zegt studente Christiana Schoemaker (26), een van de deelnemers. "Normaal gesproken vlieg je door het museum om alles te zien, maar nu moesten we echt gericht kijken."
Ze vergelijkt het met een gesprek met een patiënt, dat duurt vaak ook 10 minuten. "We zijn geleerd om dan snel patronen te herkennen en diagnoses te stellen. Andere details mis je dan weleens." Het kijken naar kunst heeft haar geleerd om andere details meer ruimte te geven. "Je oog wordt vaak getrokken door één detail, terwijl andere meer zeggen over de betekenis van een schilderij."
De groep studenten gaat zeven weken lang het museum in, steeds met een kunstenaar. "Zo zie je direct hoe zij dingen observeren. Dat is heel anders dan artsen doen", legt Keunen uit. Ook is het volgens hem voor kunstenaars interessant om eens met geneeskundestudenten in aanraking te komen.
Het is leuk om iets anders te doen dan rechtdoorzee geneeskunde.
De studenten doen allemaal vrijwillig mee aan het vak en studiepunten krijgen ze er niet voor. "Maar het is juist heel leuk om eens iets heel anders te doen dan rechtdoorzee geneeskunde", zegt Christiana.
Veel aanmeldingen
Als de resultaten op de Radboud Universiteit na deze proefperiode positief zijn, gaat er in september een tweede vak van start. "Daar staan al een hoop aanmeldingen voor, vanuit het hele land. De kans is dus groot dat we doorgaan", zegt Keunen.