'Windmolenpark Drenthe bedreigt wetenschappelijk onderzoek'
Het Nederlands Instituut voor radioastronomie, Astron, dreigt enorme schade op te lopen door een groot windmolenpark dat Drentse boeren in de provincie willen neerzetten. De vijftig windmolens van 200 meter hoog zouden ten zuidwesten van Stadskanaal gebouwd moeten worden.
Dat is op een steenworp afstand van de kern van radiotelescoop Lofar van Astron bij Exloo. De windmolens zouden rampzalig uitpakken voor het wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van het heelal. Volgens Britse onderzoekers is dat niet het geval, maar Astron bestrijdt dat. De milieu-effectrapportage is voor een deel op het Britse onderzoek gebaseerd.
De windmolens geven storingen in de signalen, zegt Astron. Zo kunnen de reflecties op de wieken van de windmolens leiden tot verminderd zicht van de radiotelescoop op de ruimte.
Duizenden antennes
Ook omwonenden, gemeenten en de provincie Drenthe hebben bezwaar tegen het windmolenpark. Minister Kamp moet nog dit jaar beslissen of het project door kan gaan. Hij heeft onder druk van de Kamer het agentschap Telecom meer onderzoek laten doen naar de effecten van de windmolens.
Astron is een van de belangrijkste centra voor astronomisch onderzoek ter wereld. Het Lofar-netwerk bestaat uit duizenden antennes waarvan de kern in Drenthe ligt. Samen vormen de antennes de grootste radiotelescoop ter wereld.