Helft Duitsers voor verbod op hoofddoekjes op school
De helft van de Duitsers zou wel wat voelen voor een verbod op het dragen van hoofddoekjes op scholen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van persbureau DPA. 51 procent van de ondervraagden wil dat zo'n verbod in de grondwet wordt vastgelegd.
Volgens NOS-correspondent Jeroen Wollaars is het geen toeval dat dit nu naar buiten komt, een dag nadat de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) gisteren op een partijcongres zijn partijprogramma bekend had gemaakt.
"Dat is een partij die heel kritisch over de islam praat. Een van de standpunten die ze gisteren op dat partijcongres hebben aangenomen, is dat de islam niet bij Duitsland hoort. En dat gevoel leeft onder meer Duitsers", zegt Wollaars in het NOS Radio 1 Journaal.
Islam gevaarlijk
"Vorig jaar was er een onderzoek waaruit blijkt dat 61 procent van alle Duitsers denkt dat de islam niet in de westerse samenleving past. Ook vindt zo'n 60 procent van de Duitsers de islam gevaarlijk en 40 procent zegt zich door moslims als vreemden in eigen land te voelen. Ik denk dat ik wel voorzichtig kan aannemen dat die cijfers niet veranderd zijn sinds vorig jaar."
Volgens Wollaars is de discussie over hoofddoekjes in Duitsland, net als in Nederland, al langer gaande. "We hebben net een uitspraak gehad van het hooggerechtshof dat zegt dat een algemeen landelijk verbod tegen de grondwet indruist. Maar alle deelstaten mogen het wel zelf regelen. Zo mogen bijvoorbeeld leraressen in Berlijn op scholen geen hoofddoekjes dragen."
Conservatief land
Veel Duitsers willen volgens Wollaars niet dat ambtenaren die werken in openbare ruimtes een hoofddoek dragen. "Dit is toch een heel conservatief land dat ook de christelijke normen en waarden nog heel hoog in het vaandel heeft. Zo zijn winkels hier bijvoorbeeld op zondag gesloten en mogen er op zondag geen vrachtwagens rijden in Duitsland. Dus veel mensen hangen die normen en waarden aan en daarmee is er dan ook een zeker gevoel van onbehagen rondom hoofddoekjes."
Merkel, de vrouw die eerst vluchtelingen welkom wilde heten, gaat nu steeds meer richting het stopteken.
AfD was de eerste partij die zei dat er een bovengrens moet komen voor het aantal vluchtelingen in Duitsland, "maar ook andere politieke partijen beginnen hier steeds meer open voor te staan".
"Merkel was hier in eerste instantie echt niet voor te vinden, maar dat begint langzaam te veranderen. Ze voelt er nu zelfs voor om de Brennerpas te sluiten om de route van vluchtelingen uit Libië te blokkeren. Dus ook Merkel, de vrouw die eerst met haar armen breed stond om de vluchtelingen welkom te heten, gaat nu steeds meer richting het stopteken; ho, we kunnen niet nog een keer anderhalf miljoen vluchtelingen erbij hebben in dit land."