Zeeuwse gemeenten eisen medische gegevens kinderen
Middelburg, Veere en Vlissingen eisen dat ouders informatie vrijgeven over de medische behandeling van hun kind. Als ze dat niet doen, kunnen de gemeenten besluiten ouders geen vergoeding meer te geven voor psychiatrische hulp.
Gemeenteambtenaren van zorgloket Porthos gaan langs bij gezinnen voor een keukentafelgesprek. Bij dat loket werken wijkverpleegkundigen, psychologen en maatschappelijk werkers. In het gesprek wordt onder meer gevraagd naar de diagnose en de behandeling.
Sommige ouders willen die informatie niet geven omdat ze niet weten voor wie die informatie dan te raadplegen is. "Ik wil niet over de medische gegevens van mijn kind praten", zegt een moeder uit Middelburg. "Ik heb geen zicht op wat er met die informatie gebeurt."
De ouders worden gesteund door de GGZ en ouderorganisaties, schrijft Omroep Zeeland.
Ik kan als volwassenenpsychiater al niet goed beoordelen of een behandeling van een kind moet worden voortgezet. Ik denk dat niet-dokters daar al helemaal niet voor gekwalificeerd zijn.
Vertrouwen in psychiater
Gemeenten zijn sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg. In augustus vorig jaar schreef staatssecretaris Van Rijn dat psychische problemen niet op het formulier van de gemeente hoeven te staan. Gemeenten moeten de zorg ook betalen als de diagnose geheim blijft. In die drie Walcherse gemeenten wordt nu ingegaan tegen het besluit van Van Rijn.
Andere Zeeuwse gemeenten vragen niet naar het verloop van de behandelingen. Zij vertrouwen erop dat de psychiater weet welke hulp een kind nodig heeft.
Juiste hulp bieden
Wethouder Szarafinksi van Middelburg is verantwoordelijk voor het zorgloket Porthos. Zij zegt dat ambtenaren niet naar diagnoses vragen. "Er wordt gekeken naar de problemen in een gezin en naar de hele gezinssituatie, zodat we de juiste hulp en ondersteuning in het gezin kunnen bieden", aldus de wethouder.
Een aantal gezinnen heeft alsnog toegegeven aan de vraag van de gemeenten. Zij hebben informatie vertrekt over de psychische klachten van hun kinderen en hoe die behandeld worden.
Tot 1 juni wordt de zorg voor de zoon van de vrouw uit Middelburg vergoed. Volgens de medewerker van Porthos moet voor die tijd een zorgplan worden opgesteld. "Die tijdsdruk gaat voort", zegt de moeder. "Waar kies je voor? Zwicht je voor tijdsdruk en geef je wat gevraagd wordt, of houd je voet bij stuk?"