Ambassades in Den Haag rotten weg
Sommige diplomaten in Den Haag verwaarlozen hun panden. Daarbij gaat het om monumenten en historische panden. Vooral de Kroaten en de Egyptenaren maken het bont.
Een van de verwaarloosde panden is de voormalige Egyptische residentie in de Surinamestraat, een van de mooiste straten van Den Haag. Buurtbewoners vinden het vreselijk wat er gebeurt met nummer 20. Of beter gezegd: wat er allemaal niet gebeurt.
"Als je tien jaar niks doet met een gebouw en de verwarming niet aanzet, stort het vanzelf in elkaar", zegt Bart Dura. "Ze hebben ook ongedierte. De achterkant is helemaal erg, daar is de vorst naar binnen geslagen. De achtergevel kan eraf vallen."
Het pand zou nooit zo veel aandacht trekken als het niet het ouderlijk huis was van de schrijver Louis Couperus. De directeur van het Louis Couperus Museum, dat om de hoek ligt en is gevestigd in een minder betekenisvol pand, wordt dan ook droevig als ze naar het immense herenhuis kijkt. "Ik zie verval. Het is al heel ver. Dit doet pijn", zegt Jeannette van Bennekom.
De museumdirecteur beschouwt de Surinamestraat als een belangrijke plek in de geschiedenis van Couperus. In het drie verdiepingen tellende pand van ruim 500 vierkante meter schreef hij zijn debuutroman Eline Vere (1889). "Daar heeft hij zijn bekendheid aan te danken", zegt Van Bennekom.
Verfloos
Een pand van de Kroatische ambassade is in nog slechtere staat. Het gemeentelijke monument aan de Groot Hertoginnelaan is niet langer in gebruik, maar de ambassade verkoopt het niet. Het kunstige houtwerk en de fraaie erkers zijn volledig afgebladderd en verrot.
De twee naast elkaar gelegen residenties van Saudi-Arabië en Griekenland bieden ook een treurige aanblik. Het pand van de Saudi's is verveloos en bij de Grieken is de balustrade van het balkon afgebroken.
De lokale fractie Groep De Mos is ontevreden over de aanpak van het probleem door het college van B en W. De bouwkundige staat van ambassades is in eerste instantie een gemeentelijke verantwoordelijkheid en niet van Buitenlandse Zaken.
"Voor iedereen in dit land gelden regels", zegt Arjen Dubbelaar, die het college vragen heeft gesteld over de toestand van een aantal diplomatieke panden. "Vastgoedeigenaren hebben onderhoudsplicht, vertegenwoordigers van buitenlandse mogendheden moeten zich daar ook aan houden." Het achterstallig onderhoud hoort volgens Dubbelaar in dezelfde categorie als de verkeersboetes die sommige diplomaten weigeren te betalen.
Beloftes
Volgens het Verdrag van Wenen, dat het diplomatieke verkeer tussen landen regelt, kunnen diplomaten niet gedwongen worden om bekeuringen te betalen. Dat geldt ook voor het onderhoud. De Haagse cultuurwethouder Joris Wijsmuller zegt dat er uitvoerig overleg is met de diplomaten. De Egyptenaren hebben toegezegd het Couperus-huis te zullen opknappen, zegt de wethouder van de Haagse Stadspartij.
Raadslid Dubbelaar is sceptisch: hij zegt dat hij al eerder beloftes heeft gehoord. Maar Wijsmuller is naar eigen zeggen ook in gesprek met de Kroaten en de Saudi's over de toestand van hun onroerend goed: "Het gaat de goede kant op."
Het Louis Couperus Museum zou graag een 'fin-de-sièclemuseum' vestigen in het verwaarloosde pand aan de Surinamestraat. Volgens Wijsmuller zijn de Egyptenaren echter niet van plan afstand te doen van het huis.