Afrikaanse olifanten worden bedreigd om hun ivoor

Tonnen ivoor op de brandstapel op Afrikaanse top over stropers

Morgen gaat in Kenia een stapel van 105 ton aan in beslag genomen ivoren slagtanden in vlammen op. De grootste stapel ivoor ooit, met een waarde van vele, vele miljoenen euro's. Waarom? Om aan de wereld te laten zien dat ivoor geen handelswaar is. En aan de illegale stropers: kijk, dit gebeurt er met jullie 'buit'.

De handel in ivoor vormt een grote bedreiging voor het grootste landdier op aarde: de Afrikaanse olifant. In de afgelopen drie jaar zijn naar schatting 100.000 Afrikaanse olifanten gedood vanwege hun ivoor. Er zijn nu nog ongeveer een half miljoen olifanten over. Als de jacht in dit tempo doorgaat, verdwijnt de Afrikaanse olifant binnen enkele generaties uit het wild.

Olifantentop

De verbranding van het ivoor volgt op de olifantentop die op dit moment gaande is in de Keniaanse hoofdstad Nairobi: The Giants Club Summit. De top is historisch, want voor het eerst komen de betrokken Afrikaanse staatshoofden, de Verenigde Naties, filantropen, ceo's en beroemdheden samen om specifiek over dit probleem te praten en harde afspraken te maken.

Ons werk is een druppel op een gloeiende plaat. Maar als er genoeg druppels zijn, dooft die plaat vanzelf.

Laurens de Groot, ShadowView

De illegale jacht is niet alleen gevaarlijk voor de olifanten. De rangers, lokale parkwachters die de olifanten moeten beschermen, krijgen dagelijks te maken met zwaarbewapende stropers, met wie het bij een confrontatie vrijwel direct tot schieten komt. Honderden rangers zijn de afgelopen jaren vermoord of verwond.

"Het werk dat deze rangers doen is levensgevaarlijk", zegt Laurens de Groot, die met zijn stichting ShadowView de lokale rangers ondersteunt met technische hulpmiddelen, zoals drones en sensoren. "Wij proberen het werk van de rangers efficiënter en veiliger te maken. Ook al is ons werk een druppel op een gloeiende plaat. Als er genoeg druppels zijn, dooft die plaat vanzelf."

NOS op 3 ging langs bij Laurens de Groot in Rotterdam. We spraken hem over de technieken die hij inzet in de strijd tegen stroperij:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

The Giants Club Summit is niet de eerste top in Afrika die ivoorhandel moet uitbannen. Maar De Groot denkt dat deze bijeenkomst veel perspectief biedt. "Vaak zie je dat zo'n top heel gezapig is, met veel politici en een brede discussie over stroperij. Daar komt eigenlijk nooit wat uit, maar nu zie je dat Kenia echt een top houdt over puur dit probleem en hoe de olifant beschermd moet worden, dat stemt mij wel hoopvol."

Ook de verbranding van 105 ton ivoor juicht hij toe. "Al dat ivoor komt van honderden olifanten die dus eigenlijk voor niets zijn gestorven, dat is natuurlijk triest", zegt De Groot. "Maar het is goed om te zien dat een land als Kenia zegt: we gaat het niet bewaren of stiekem toch verhandelen met China, nee, we vernietigen het want dit mag niet gebeuren. Dat is een hele goede zaak."

Deze 105 ton aan ivoor gaat in vlammen op

Deel artikel: