In de Rotterdamse haven is 2900 kilo cocaïne gevonden. Een van de grootste vangsten van de afgelopen jaren. De waarde: 100 miljoen euro. Maar hoe bepaal je zo'n bedrag?
Bij het Hit and Run Cargoteam (HARC-team) in Rotterdam hebben ze er wel ervaring mee. De samenwerking tussen de douane, zeehavenpolitie en de Belastingdienst speurt in de Rotterdamse haven naar drugs. Het Openbaar Ministerie is er de baas en kent de cijfers.
Kilootje coke
De groothandelsprijs (zoals het OM het noemt) is 35.000 euro per kilo coke. Verreweg de meeste drugs die in beslag worden genomen in de Rotterdamse haven is cocaïne. Maar het HARC-team heeft ook vaste prijzen voor bijvoorbeeld heroïne (30.000 euro per kilo) en softdrug (2500-3000 euro per kilo).
De hoogte van die drugsprijzen komt het team te weten door het verhoren van opgepakte criminelen.
Als HARC-teamleden merken dat de prijs omhooggaat, geven ze mij een seintje.
Maar het verschil tussen de prijs van een kilo coke die nog in Zuid-Amerika is en een kilo hier in Europa, is enorm. Voor ongeveer 3000 euro per kilo gaat de cocaïne de boot op, eenmaal in Europa is die prijs dus meer dan vertienvoudigd.
Overigens ligt de straatprijs nog een stuk hoger. Volgens het Openbaar Ministerie betaal je voor een kilo coke op straat nog twee à drie keer meer.
En nee, natuurlijk liggen die prijzen niet vast. Een paar jaar geleden betaalde je voor een kilo cocaïne die in de Rotterdamse haven aankwam nog 30.000 euro, dat is nu dus 35.000 euro. Als HARC-teamleden merken dat de prijzen veranderen, geven ze de voorlichters gewoon een seintje.
Zelf verkopen
Als je dan bedenkt dat de partij van 2900 kilo op straat dus wel eens 200 miljoen tot 300 miljoen kan opleveren, zou je bijna willen dat het een aanvulling voor de staatskas was. Maar nee. De illegale drugs worden zo snel mogelijk vernietigd, nog voor het OM überhaupt bekendmaakt dat de drugs in beslag zijn genomen.