Jan Dijkema is sinds 1994 bestuurslid van de ISU
NOS Schaatsen

Drie concurrenten voor Dijkema om ISU-presidentschap

In de strijd om het voorzitterschap van de internationale schaatsunie (ISU) heeft Jan Dijkema concurrentie van drie andere kandidaten. Ook de Fransman Didier Gailhaguet, de Brit Christopher Buchanan en de Hongaar György Sallak hebben zich kandidaat gesteld om preses van de ISU te worden.

De verkiezing vindt plaats tijdens het ISU-congres, dat van 6 tot en met 10 juni wordt gehouden. In het Kroatische Dubrovnik zal de opvolger worden gekozen van Ottavio Cinquanta, die na 22 jaar afscheid neemt.

Omstreden kandidaten

Zowel de kandidatuur van Didier Gailhaguet als die van György Sallak is niet onomstreden. Sallak, voorzitter van de Hongaarse schaatsbond en bij de ISU verantwoordelijk voor ontwikkeling, zou zijn ISU-positie gebruiken om zijn kandidaatschap te promoten.

De Fransman Gailhaguet is voormalig nationaal kampioen kunstrijden. Hij werd in 2002 voor drie jaar geschorst en uit de ISU gezet, nadat was gebleken dat hij tijdens de Olympische Spelen van Salt Lake City juryleden dwong om op het Russische paar Jelena Berezjnaja/Anton Sicharoelidze te stemmen.

Buchanan en Dijkema

Christopher Buchanan is voorzitter van een ISU-commissie voor synchroonschaatsen en financieel directeur van de Britse schaatsbond.

Dijkema is sinds 1994 bestuurslid van de ISU en sinds 2010 is hij daar de vicevoorzitter. De 70-jarige bestuurder kan na Pim Mulier (1892-1895) en Gerrit van Laer (1937-1945) de derde Nederlandse preses van de ISU worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl