Olga Zakrevska is een zogenoemd 'Tsjernobyl kind'. Ze werd twee weken voor de kernramp geboren in de dichtstbijzijnde plaats Pripjat. Haar vader was een van de nucleaire experts van de beruchte kerncentrale.
"Tsjernobyl is altijd een onderdeel geweest van ons leven", zegt Olga. "De medische controles die we regelmatig moesten ondergaan, de formulieren die we moesten invullen voor hulp. We waren er constant mee bezig."
Olga en haar ouders en broertje vertrokken gelijk na de ramp naar Kiev, waar ze jarenlang bij familie moesten logeren.
Kinderen mochten niet met ons spelen omdat ouders bang waren dat we 'besmettelijk' waren.
"We werden in Kiev met de nek aangekeken. Gebrek aan informatie en angst doet rare dingen met mensen. Kinderen mochten bijvoorbeeld niet met ons spelen omdat ouders bang waren dat we 'besmettelijk' waren."
Bij de explosie in Tsjernobyl vielen 31 doden, maar het aantal slachtoffers van de vrijgekomen straling is veel hoger. Na de ramp krijgen duizenden mensen kanker of andere gezondheidsproblemen. Sommige wetenschappers schatten dat het om honderdduizenden mensen gaat.
"Natuurlijk maak ik me zorgen over mijn gezondheid", zegt Olga. "Doktoren zeggen: we weten niet wat voor effect de straling op je gezondheid zal hebben."
Olga is net bevallen van haar eerste kind. "Het is moeilijk want ik vertrouw mijn lichaam niet. Je bent altijd bang dat er iets aan de hand is. Maar ik waardeer ook erg wat ik nu heb. Ik ben blij dat de slechte voorspellingen nog niet zijn uitgekomen."
De 30-jarige Olga werkt nu als fotograaf in Kiev. "Ik nodig mijn lotgenoten regelmatig uit in mijn fotostudio. Dan maak ik een familieportret van ze en praten we over ons leven. We kijken allemaal naar de toekomst, niet naar het verleden. Niemand wil als 'slachtoffer' gezien worden."
"Ik ga regelmatig terug naar Pripjat", zegt Olga. "Het is een belangrijke plek voor iedereen. Pripjat is er om ons te herinneren hoe we de fout in kunnen gaan als we onszelf overschatten."