Vrolijke Kerst... ehm Koningsdag. Het wordt morgen kouder dan afgelopen Kerstdagen, met een gevoelstemperatuur van slechts 3 graden. Mogelijk betekent dat het eerste kouderecord op 27 april sinds 1985.
Veel buitenfestivals besluiten daarom tenten te plaatsen en op sommige feesten wordt zelfs de glühwein of warme chocolademelk uit de kast getrokken, of worden mutsen uitgedeeld. Maar hoe wapen je je tegen de gure kou?
Volgens marktkoopman Wim Wiefkers, die met z'n snoepkraam al 30 jaar op de markt staat, is het het belangrijkst om je voeten warm te houden. "Trek goede schoenen aan, bergschoenen of snowboots. En twee paar sokken, dat is beter dan één paar dikke", zegt hij.
Als je het eenmaal koud hebt, word je niet meer warm
Ook zijn een thermo-onderbroek, oorwarmers of handschoenen geen overbodige luxe. "Beter te veel dan te weinig. Als je het eenmaal koud hebt, word je niet meer warm", waarschuwt de marktkoopman. Overbodige kleding kun je volgens Wiefkers prima even uittrekken in een paskamer van een winkel in de buurt.
De koude wind die er op Koningsdag staat, is volgens Wiefkers de ergste vijand van de amateurverkopers. Zelf kan hij de zijkant van zijn snoepkraam dichtmaken om zich ertegen te beschermen, maar dat zit er op een kleedje midden in de stad niet in.
"Probeer dus een plekje tussen de huizen of met de rug naar de wind te zoeken", adviseert Wiefkers. Verder raadt hij aan een thermosfles met warme chocolademelk of koffie mee te nemen.
Koek en zopie?
Dat zegt ook voedingswetenschapper Liesbeth Smit. Sommige koningsdagfeesten schenken als ludieke actie ook warme glühwein, maar daar veel van drinken zorgt er volgens Smit niet voor dat je ook echt warmer wordt.
"Van alcohol drinken krijg je het gevoel dat je het warm hebt, maar dat is niet zo. Je huid voelt wel warmer, maar je kerntemperatuur wordt juist lager", legt ze uit.
Trek dus na een paar drankjes niet zomaar die verschillende lagen kleding uit, want dat kan zorgen voor onderkoeling, is ook het advies van het Rode Kruis.
Minderen met alcohol is ook iets wat voedingshoogleraar Edith Feskens zou aanraden. "Maar als je dan drinkt, zou ik eerder een Jägermeister nemen dan een koude plens bier. Daar word je nog een beetje warm van", zegt Feskens, die wel aanraadt het bij twee kruidenbittertjes te houden.
Volgens Feskens zit er verder wel één voordeeltje aan de kou: de voedselveiligheid van etenstentjes. "Met lagere temperaturen blijven etenswaren langer goed omdat bacteriën minder kans krijgen", zegt Feskens.
Maar wat moet je dan eten? "Ik zou sowieso iets warms eten, soep bijvoorbeeld. Het is volgens de Schijf van Vijf prima om ook eens te zondigen. Ik stel voor al de toegestane zondigmomentjes te verzamelen en het er op Koningsdag van te nemen."