Om mensen met onder meer autisme 'ongestoord' te kunnen laten winkelen, gaat een Britse supermarkt voortaan iedere zaterdag een uur op 'stil': muziek uit, roltrappen stil en beeldschermen uitgeschakeld.
Manager Simon Lea van de winkel vertelt aan een regionale krant: "Ik zag een jongen in de winkel die helemaal overstuur raakte. Hij schreeuwde en schopte om zich heen." Later vertelde de moeder dat haar zoontje autisme had. Hij kalmeerde uiteindelijk, nadat hij een plastic voetbal had gekregen. "Zijn moeder was zó blij, terwijl het maar een bal was."
Simon sprak na het incident met een medewerker met een kind dat autisme heeft en besloot daarna dat hij zijn winkel ging aanpassen. Hij schreef erover op Facebook en kreeg veel goede reacties op het plan.
"Een half jaar geleden had ik misschien gezegd dat de moeder haar kind onder controle had moeten krijgen, maar toen ik met mensen met autisme had gepraat snapte ik het", zegt Simon. "Nu gaat het vooral om het helpen van mensen. Zowel de mensen die zelf autisme hebben als de ouders van een kind met autisme."
Ervaringsdeskundigen
Alle prikkels killen, is dat een goed idee? "Ja", zegt Joep (24) met autisme. "Ik heb er nu, op latere leeftijd, wat minder last van. Maar er zijn nog steeds winkels waar ik niet graag kom. In de Xenos bijvoorbeeld, daar hangt zo'n sterke geur, daar liep ik twee meter naar binnen en weg was ik. Daar krijg ik hoofdpijn van."
Monique, heeft ook autisme en zegt: "Dit is zeker een goed idee, maar vooral om mensen bewust te laten worden van het feit dat er mensen bestaan die autisme hebben. Dat er niet naar moeders gekeken wordt met de gedachte: doe eens wat aan je kind. Het is vooral belangrijk dat autisme geaccepteerd wordt, zonder dat er raar over wordt gedaan."
Expert
Volgens autisme-expert Sander Begeer zit er ook een andere kant aan het verhaal. "Ik heb er niets op tegen. Maar ik zou ook niet willen zeggen dat dit dé oplossing is voor iedere autist. De een is inderdaad heel gevoelig voor geluid en visuele prikkels, een ander voor totaal iets anders. Hoe dat precies zit, willen we bij het Nederlands Autisme Register veel meer gaan onderzoeken."
"Je hebt nu die video van die vader en z'n zoon bij een Coldplay-concert: een goed voorbeeld dat muziek soms ook kan helpen. De hypothese is dat mensen die autisme hebben de wereld ervaren zoals die is, dat ál de prikkels die binnenkomen niet gefilterd worden."
Ze komt misschien thuis met kattenvoer, terwijl ze geen kat heeft, maar het werkt wel voor haar.
Marc Beek, met autisme, heeft nog wel een mooie anekdote die de complexiteit van autisme aantoont. "Ik ken iemand met autisme die het liefst boodschappen doet in een drukke supermarkt. Dan komt ze misschien wel een keer thuis met kattenvoer - terwijl ze geen kat heeft - maar dat is beter dan wanneer ze in een rustige winkel rondloopt. Dan blokkeren haar hersenen."
"Je kunt dus wel denken dat je door een bepaalde maatregel iets oplost voor alle mensen met autisme", vertelt Beek. "Maar als het zo makkelijk was, dan waren we al klaar. Het is altijd een stukje complexer. Ieder mens met autisme is anders."