Saudi-Arabië wil niet langer afhankelijk zijn van olie
Saudi-Arabië wil de komende decennia minder afhankelijk worden van olie. Het kabinet is vandaag akkoord gegaan met een plan dat dat mogelijk moet maken: Vision 2030. Het behelst onder meer de oprichting van een van de grootste investeringsfondsen ter wereld.
Als alle stappen in het plan worden uitgevoerd, kan het land al in 2020 onafhankelijk zijn van olie, zegt vice-kroonprins Mohammed bin Salman tegen televisiezender Al-Arabija.
Volgens Saudische media gaat de staat onder meer het olie- en chemieconcern Aramco naar de beurs brengen. Zo'n vijf procent van de aandelen in het bedrijf zal vanaf volgend jaar publiekelijk verhandeld worden op de beurs van Riyad, de hoofdstad van het land. Aramco, de grootste olieproducent ter wereld, geldt als een van de waardevolste ondernemingen ter wereld.
De opbrengst zal onder meer gestoken worden in het investeringsfonds dat Saudi-Arabië op wil richten. Dat zou over een kapitaal van 1,8 biljoen dollar moeten kunnen beschikken. In welke sectoren het fonds actief zal worden is nog niet bekend.
Begrotingstekort
Saudi-Arabië heeft het zwaar sinds olieprijs daalt. De begroting van het land drijft vrijwel volledig op inkomsten uit oliewinning. Vorig jaar kampte Saudi-Arabië voor het eerst met een begrotingstekort van 98 miljard dollar.
Mohammed bin Salman ontkent in het interview met Al-Arabija dat de dalende olieprijs de directe aanleiding vormt voor de hervormingen. Ook als de prijzen stabiel waren gebleven had Saudi-Arabië iets moeten doen aan zijn olieverslaving, zegt hij.