Peilingwijzer: referendum zorgt niet voor verschuivingen
De Peilingwijzer van deze maand laat een stabiel beeld zien. Grote kwesties als het Oekraïne-referendum en de terreuraanslagen in Brussel hebben niet tot verschuivingen geleid.
De PVV blijft in de Peilingwijzer virtueel de grootste,– zij het op een iets lager niveau dan in januari en februari. De partij van Geert Wilders wordt in dit gewogen gemiddelde van de belangrijkste peilingen geschat op 31 tot 35 zetels in de Tweede Kamer. De VVD volgt op enige afstand met 25 tot 29 zetels. Voor de PVV is dat een winst van 21 ten opzichte van het huidige zetelaantal in de Kamer; voor de VVD een verlies van 13.
Charlie Hebdo
Volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, is de windstilte van dit moment minder verrassend dan die op het eerste gezicht lijkt. “Als je naar de historische patronen kijkt, dan is Europa bij verkiezingen geen beslissende factor, zoals migratie en sociaaleconomische onderwerpen dat wel zijn.”
Dat ook de aanslagen in Brussel de rust niet hebben kunnen verstoren, is ook in lijn met eerdere gebeurtenissen. Louwerse: “Hetzelfde zag je na Charlie Hebdo en de aanslagen in november in Parijs. De kiezers voor wie terrorisme doorslaggevend is, hadden kennelijk hun keuze al in belangrijke mate gemaakt.”
Achter de grote partijen PVV en VVD komt een gat van ongeveer 10 zetels. Drie partijen ontlopen elkaar weinig: de SP met 15 tot 19 zetels, het CDA met 15 tot 18 en D66 met 15 tot 18. Daar weer achter staan GroenLinks (11-13) en de PvdA (10-12).
De kleinere partijen maken eveneens pas op de plaats. De ChristenUnie blijft op 5 tot 7 zetels, de Partij voor de Dieren en 50Plus staan op 3 tot 5 en de SGP op 2 tot 4.
De NOS publiceert maandelijks de Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond), I&O Research en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse (Universiteit Leiden).