Migratie naar Griekenland met 95 procent afgenomen
Op de Griekse eilanden komen momenteel minder dan honderd vluchtelingen per dag aan, meldt Frontex, het grensbewakingsagentschap van de EU. Dat is zo'n 95 procent minder dan in februari, toen er gemiddeld bijna 2000 migranten per dag vanuit Turkije de Egeïsche Zee overstaken. In de maanden daarvoor waren het er nog veel meer.
De nieuwste cijfers gaan over de eerste helft van april. Frontex maakte ook de cijfers over maart bekend: toen kwamen in de hele maand 26.460 vluchtelingen in Griekenland aan. Dat is minder dan de helft van de toestroom in februari.
Afspraken met Turkije
De vluchtelingenstroom is vooral afgenomen sinds 20 maart, toen de afspraken tussen de EU en Turkije van kracht werden. Turkije beloofde meer te doen om vluchtelingen tegen te houden; wie desondanks naar Griekenland weet over te varen, kan worden teruggestuurd.
In de eerste twintig dagen van maart kwamen er zo'n 22.900 migranten in Griekenland aan; in de laatste elf dagen nog maar 3500. Het terugsturen van migranten gebeurt nog niet op grote schaal: in april zijn tot nu toe 325 migranten naar Turkije teruggebracht.
Meer naar Italië
Intussen neemt het aantal asielzoekers dat via de Middellandse Zee Italië probeert te bereiken fors toe. In maart kwamen daar bijna 9600 vluchtelingen aan, meer dan twee keer zo veel als in februari. Dat komt vooral door de betere weersomstandigheden.
Volgens Frontex houdt die toename geen verband met de afname in Griekenland. Waar de vluchtelingen in Griekenland vooral afkomstig zijn uit Aziatische landen als Syrië, Irak en Afghanistan, komen de migranten in Italië vooral uit Afrikaanse landen als Nigeria, Somalië en Gambia.
"Er zijn geen aanwijzingen voor een significante verplaatsing van de vluchtelingenstroom van andere routes", aldus Frontex.