Veel terrassen in Brussel blijven leeg
NOS Nieuws

Aanslagen genadeklap voor veel Brusselse horeca

De horeca in Brussel heeft zwaar te lijden onder de aanslagen op het vliegveld en de metro van afgelopen maart. Volgens Marc van Muylders van Horeca Brussel hebben deze maand "al 600 horeca-ondernemers aangegeven dat ze op de fles gaan". "Normaal gesproken zijn dat er gemiddeld 40 per maand. En de maand is nog niet eens voorbij", verzucht hij.

Het gaat vooral om de wat kleinere horeca-zaken, legt hij uit, zoals snackbars, cafés en kleine restaurants. "De vaste kosten blijven doorlopen, maar er komen geen inkomsten meer binnen. Als je dan een klein restaurant bent met maar een kok en een kelner, dan kun je moeilijk de kok ontslaan om de vaste lasten omlaag te brengen."

Anders dan in Nederland heeft in Brussel 80 procent van de horecazaken minder dan tien werknemers in dienst. Daarnaast zijn de loonkosten hoog en dat maakt de horeca volgens Van Muylders een kwetsbare sector.

'Brussel sterft'

De malaise in Brussel begon al na de aanslagen in Parijs, toen bleek dat de aanslagplegers uit België kwamen. De stad werd enkele dagen platgelegd vanwege de zoektocht naar de daders.

Daarnaast is er vorig jaar in het centrum een nieuwe voetgangerszone ingesteld waardoor er volgens ondernemers veel klandizie is verdwenen. En dan zijn er ook nog enkele tunnels gesloten die cruciaal zijn voor de bereikbaarheid van het centrum. "Daardoor blijven mensen uit buitenwijken weg, ze kunnen eenvoudigweg het centrum nauwelijks meer bereiken", zegt Van Muylders.

Chefkok Lionel Rigolet van het 90 jaar oude sterrenrestaurant Comme Chez Soi beaamt dat. "Brussel is aan het sterven", zegt hij in een interview in ​De Tijd. "Vorige zomer verloren we in twee maanden tijd 18.000 euro omzet, nadat ze de voetgangerszone hebben geïnstalleerd. Wij liggen niet eens in die zone, maar mensen redeneren: wij kunnen daar niet meer komen en doen zelfs geen moeite meer. En sinds de Stefania-tunnel dicht is, hebben wij geen klanten meer uit Ukkel en omstreken. Iedereen mijdt de binnenstad."

Zaventem

Van Muylders zegt uit te kijken naar het heropenen van vliegveld Zaventem, waarschijnlijk volgende maand. Hij verwacht dat het toerisme dan weer wat zal aantrekken en dat daarmee meer faillissementen kunnen worden voorkomen.

In de tussentijd hoopt hij op steun van de regering. "Er wordt nu gesproken over overbruggingskredieten voor horeca-ondernemers. Dat zou kleine ondernemers kunnen helpen het hoofd boven water te houden tot het toerisme weer wat aantrekt."

Brusselse hotels kregen al eerder deze maand een steuntje in de rug doordat de regering ze tijdelijk heeft vrijgesteld van de city tax.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl