Gevangenen Guantánamo Bay overgedragen aan Saudi-Arabië
Amerika heeft negen gevangenen uit Guantánamo Bay overgedragen aan Saudi-Arabië. Het gaat om een groep Jemenieten, die in Saudi-Arabië een programma gaan volgen om in de samenleving te integreren.
Over de overdracht is jaren onderhandeld tussen de VS en Saudi-Arabië. President Obama bemoeide zich er persoonlijk mee: hij deed een dringend beroep op koning Salman om de gevangenen op te nemen, toen die vorig jaar in Washington op bezoek was. Dat beide landen het eens zijn geworden geldt als een doorbraak: Saudi-Arabië wilde tot nu toe geen gevangenen opnemen met een andere nationaliteit dan de Saudische.
Alle negen gevangenen hebben familie in Saudi-Arabië. De VS levert Jemenieten niet uit aan hun vaderland, omdat daar een burgeroorlog woedt en terreurbeweging Al-Qaida er zeer actief is.
Hongerstaking
Obama doet zijn uiterste best om de omstreden gevangenis in Guantánamo Bay te sluiten voor het einde van zijn presidentschap in januari 2017. Daar is veel weerstand tegen, onder meer van Republikeinen en het Pentagon.
De gevangenis is omstreden omdat gedetineerden er vaak al jarenlang zonder formele aanklacht of vorm van proces vastzitten. Er worden nog 80 mensen vastgehouden.
Een van de nu overgedragen Jemenieten is Tariq Ba Odah, die al sinds 2007 in hongerstaking is en sindsdien door de Amerikanen gedwongen voeding krijgt toegediend. Volgens zijn advocaten weegt hij nog maar 37 kilo.
Relatie onder druk
Obama brengt komende week een bezoek aan Saudi-Arabië, maar een Amerikaanse woordvoerder ontkende dat er een verband is tussen het akkoord over de gevangenen en die reis.
De relatie tussen Washington en Riyad staat onder druk door het atoomakkoord met Iran, aartsvijand van Saudi-Arabië, en het Amerikaanse optreden in Syrië dat in de ogen van de Saudi's niet doortastend genoeg is.