Nog elke tien minuten aardschokken, maar Japanners blijven rustig
Ondanks twee zware aardbevingen, een vulkaanuitbarsting en voortdurende naschokken blijven Japanners in het rampgebied rond Kumamoto rustig. "Er is helemaal geen sprake van paniek", vertelt correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal.
Vannacht vielen bij een aardbeving in het zuidwesten van Japan zeker negentien doden en meer dan zevenhonderd gewonden. Een lichtere aardbeving in hetzelfde gebied kostte donderdag aan zeker tien mensen het leven.
"De situatie is na de tweede beving van vannacht flink verslechterd", zegt Duits. "Wegen zijn weggeslagen, bruggen ingestort en huizen verwoest. Verder was er nog een kleine eruptie van de grootste vulkaan van Japan."
Nog steeds zijn er om de tien minuten aardbevingen in het gebied. Naschokken, al is dat volgens Duits niet helemaal het goede woord. "Het zijn zware aardbevingen die volgen na een nog zwaardere aardbeving." De beving van vannacht had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Duits: "Er kwam 22 keer zoveel energie vrij als donderdag."
De meeste overlevers hebben vannacht amper een oog dichtgedaan, vertelt schoolhoofd Sosuke Tanaka aan de Britse krant The Guardian. Zijn school fungeerde als opvangcentrum. "We hebben de hele nacht bevingen gevoeld." Veel mensen zijn geschrokken, zegt een andere inwoner tegen de krant. "Ze vrezen dat hun huizen zullen instorten."
Persbureau AP sprak met overlevende Yuichiro Yoshikado, die tijdens de ramp net in bad zat. "Ik greep de zijkanten van het bad, al het water klotste over de rand. Ik dacht dat ik dood ging, ik kon er niet meer tegen." Yoshikado kwam met de schrik vrij: het gebouw waarin hij woont, staat nog recht overeind.
Andere families hadden minder geluk. Tatsuhiko Sakata vertelt hoe het lichaam van zijn schoonmoeder werd weggedragen nadat de eerste verdieping van haar huis was ingestort. "Ze weigerde gisteren mee te gaan naar de schuilkelder. Ik had moeten aandringen."
Volgens Duits zijn de 10.000 mensen die de nacht op straat hebben moeten doorbrengen vrij rustig. "Maar het worden nog hele, hele zware dagen voor de overlevenden", vreest hij. Niet alleen vanwege de vele bevingen, maar vooral omdat er slecht weer voorspeld is voor de komende dagen. Door wind en regen kunnen er modderlawines en aardverschuivingen ontstaan.
Ook de twee kerncentrales ten noorden en zuiden van de breuklijn die nu actief is, vormen een potentieel risico. Na een zeebeving en tsunami in 2011, ontstonden forse problemen in de kerncentrale van Fukushima. Een domino-effect leidde in een paar dagen tijd tot een grote kernramp. Duits: "Er zijn nu geen problemen gemeld. Maar je kunt je voorstellen dat mensen die in de buurt wonen hun hart vasthouden."