Wielrennen doe je in strakke pakjes van Lycra, een elastische stof die strak om je benen zit. Zo'n broekje laat daarom weinig aan de verbeelding over. De eigenaar van een hotel in het Nieuw-Zeelandse Rangoria was het helemaal zat dat andere gasten al op de vroege ochtend tegen die "bobbels en vormen" moesten aankijken. Mike Saunders besloot wielrenners in hun strakke broekjes te weigeren aan het ontbijt in zijn hotel.
"Ik heb niks tegen Lycra, alleen die broekjes zouden ze moeten verbieden. Onder onze klanten zijn veel ouderen en kinderen. Zij horen niet zoveel details van een ander te zien." Saunders zette een bord buiten met een oorlogsverklaring aan het Lycra broekje.
Tot voor kort had de hotelbaas nog weinig wielrenners in zijn klantenkring, maar nu hij ook ontbijt serveert denkt hij dat de fietsers zijn hotel vaker weten te vinden. Hij vindt het geen gezicht om al vroeg in de ochtend tegen de inhoud van de strakke broekjes aan te moeten kijken.
"Als je aan het ontbijten bent, zijn de enige worstjes waar je je op wilt richten toch die op je bord." Saunders is overigens niet de eerste die de Lycra broekjes verbiedt. In 2013 verbood een café in het Australische Heathcote de wielrenbroekjes al om dezelfde reden.
Wielerfans niet blij
Uiteraard zijn wielrenners het niet eens met de actie. Nieuw-Zeeland heeft vanwege het mooie landschap veel toerfietsers - maar de meeste mensen pakken nog vaak de auto. De voorzitter van een lokale wielerclub spreekt tegen The Guardian van een gebrek aan begrip. "Er zijn mensen in Nieuw-Zeeland die opgroeien zonder ooit gefietst te hebben. Zij hebben geen idee hoe mooi het is om erop uit te gaan en het landschap te zien. Zij zijn alleen geïnteresseerd om het vanuit hun auto te zien."
De hoteleigenaar vindt zelf dat hij best tolerant is - hij zegt verder geen enkel kledingstuk te verbieden. "Modderige voetbalschoenen zijn prima. Trainingspakken ook. Zelfs op teenslippers kom je binnen."
Ook Ron van Til, die een bakkerij heeft even verderop, vindt het verbod overdreven. Wie 's ochtends niet in het hotel terecht kan voor ontbijt, is van harte welkom bij hem in de bakkerij.