Pavel Koelizjnikov tijdens de WK sprint in februari in Seoul
NOS Sport

Meldonium-sporters mogelijk niet geschorst

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

Sporters die voor 1 maart betrapt zijn op gebruik van het verboden meldonium, gaan mogelijk vrijuit. Dat blijkt uit een e-mail die het wereldantidopingagentschap WADA heeft gestuurd aan nationale en internationale sportbonden en aan dopingorganisatie. De mail is ook in handen van de NOS.

Uit de mail blijkt dat WADA erkent dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat meldonium na gebruik snel uit het lichaam verdwijnt.

Daardoor is het mogelijk dat sporters die na 1 januari betrapt werden, (het moment dat meldonium op de dopinglijst kwam), het middel vóór die datum hebben genomen. Consequentie daarvan zou zijn dat ze ten onrechte zijn geschorst.

Advies

De WADA geeft de nationale dopingautoriteiten daarom het advies om de schorsing op te schorten of te schorsen onder voorbehoud, tot het moment dat de wetenschap duidelijker conclusies heeft getrokken. Atleten die hebben erkend dat ze na 1 januari meldonium hebben gebruikt of bij wie meer dan 15 microgram per milliliter is aangetroffen, blijven wel geschorst. Als zij bij een test voor 1 maart niet hoger kwamen dan 1 milligram gaan ze geheel vrijuit.

'E-mail over meldonium brengt dopingautoriteiten in lastig parket'

Tennister Maria Sjarapova, schaatser Pavel Koelizjnikov en shorttracker Semen Elistratov zijn de bekendste namen op de lijst van vooral Russische sporters die zijn geschorst vanwege meldonium. Laatstgenoemde zegt onschuldig te zijn en meldonium in 2015 vóór het laatst te hebben gebruikt, toen het nog niet op de lijst van verboden middelen stond.

Enkele maanden

In maart stelde Grindeks, de Letse fabrikant van meldonium, dat het middel enkele maanden in het lichaam kan blijven. Volgens de nieuwe mail van de WADA laten eerste tests zien dat dit inderdaad het geval kan zijn.

Inmiddels zijn al meer dan 140 atleten, voornamelijk uit Rusland, positief getest op het gebruik van het geneesmiddel, dat de doorbloeding bevordert en het uithoudingsvermogen verbetert. Vooral in Oost-Europa wordt het middel veel gebruikt tegen hartfalen of pijn op de borst bij inspanning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl