'Europa neemt te weinig vluchtelingen uit Turkse kampen op'
De Europese Commissie wil dat landen meer haast maken met het opnemen van vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen. Europa heeft de afgelopen maand 325 vluchtelingen teruggestuurd naar Turkije. In ruil daarvoor zijn er 79 Syriërs uit Turkije opgenomen in Duitsland, Nederland en sinds gisteren ook Finland.
Desondanks hebben de afspraken die de EU-leiders een kleine maand geleden met Turkije maakten volgens de Commissie wel effect. Zo waagden gisteren 'maar' 80 mensen de oversteek van Turkije naar Griekenland. Zondag probeerden 18 mensen dat. Sinds de deal met Turkije is het aantal vluchtelingen dat de oversteek maakt flink afgenomen.
Maar er moet nu meer gebeuren, twittert de Commissie. "We kunnen niet tevreden zijn met het feit dat slechts drie landen vluchtelingen hebben opgenomen."
Waterbed
In Brussel geloven ze niet in het 'waterbed-effect'. Daarmee wordt bedoeld dat vluchtelingen als de ene route wordt afgesloten wel andere wegen vinden om naar Europa komen. Dat er nu meer vluchtelingen via Lampedusa in Italië aankomen, heeft volgens de Europese Commissie niets te maken met de Syrische vluchtelingen. Het merendeel van de bootvluchtelingen die vanuit Libië de oversteek naar Italië wagen, zijn economische vluchtelingen.
De verwachting is dat de komende weken veel meer mensen worden teruggestuurd naar Turkije. Maar de logistieke operatie onder leiding van de Nederlander Maarten Verwey gaat langzaam. Zo zijn er nog steeds te weinig tolken. Griekenland wilde graag 400 vertalers, maar er zijn er nu maar 37 aan het werk.
Ook zijn er nog veel te weinig migratieambtenaren. Van de 472 die er nodig zijn, werken er nu nog maar 31. Bij de beveiligers die nodig zijn als bij uitzettingen, is ook een groot tekort. Er zijn er 1500 nodig, maar de Europese landen hebben pas 339 mensen naar de Griekse eilanden gestuurd.