Reinigen apparatuur voor kijkoperaties gaat niet goed
Medische instrumenten voor kijkoperaties zijn vaak niet goed schoon. Een op de vijf scopen die in Nederlandse ziekenhuizen worden gebruikt voor ingrepen via de slokdarm bevat nog bacteriën van een vorige ingreep.
Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam dat gepresenteerd is op de ECCMID, een groot congres over infectieziekten in Amsterdam dat vandaag wordt afgesloten.
Om de risico's zo klein mogelijk te maken, zijn de reinigingsprocedures intussen aangescherpt.
De manier waarop de endoscopen zijn ontworpen, maakt reiniging heel lastig, al is het risico op infecties veel kleiner dan bij klassieke operaties met grote snijwonden.
Reiniging
De endoscopen worden onder meer gebruikt om via de slokdarm tumoren of galstenen te verwijderen. "Die apparaten moeten natuurlijk schoon zijn als je daarmee een patiënt ingaat, want ze zijn ook gebruikt in vorige patiënten", zegt Greet Vos, hoogleraar microbiologie in het Erasmus MC in Rotterdam.
Na gebruik worden ze eerst handmatig schoongemaakt en dan gaan ze in een speciale wasmachine. "Omdat je met zo’n apparaat door darminhoud gaat, kunnen er veel bacteriën op zitten en het blijkt moeilijk om die allemaal te verwijderen."
Uitbraken
Het risico dat patiënten zo besmet worden met bacteriën van andere patiënten en een infectie krijgen, is niet heel groot, zegt Vos, maar het kan wel. In het Erasmus MC, maar ook in ziekenhuizen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Duitsland, hebben besmettingen via dergelijke scopen geleid tot uitbraken van bacteriën die voor nagenoeg alle antibiotica ongevoelig zijn.
"We moeten dat risico natuurlijk zo klein mogelijk maken, want het is vanzelfsprekend niet de bedoeling dat wij bacteriën van de ene patiënt op de andere overbrengen."
Aangescherpt
De procedures voor het reinigen van de scopen zijn aangescherpt en bovendien zijn de fabrikanten van de scopen door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten gedwongen de apparaten op een aantal punten aan te passen. Daarvoor zijn al terugroepacties aan de gang.
Vroeger waren voor de ingrepen die nu met een scope gedaan worden operaties nodig waarbij grote wonden werden gemaakt. "Dat we die ingrepen nu met een scope kunnen doen, heeft het risico op infecties enorm verlaagd", zegt Vos.
“Maar daarbij komt dus wel een nieuw risico kijken omdat die scopen niet steriel zijn als ze via de darm op de plek van de ingreep komen. Alleen is dat wel een veel kleiner risico."