In Amsterdam staat een nieuwe stad. FabCity heet-ie. Inwoners: 400 studenten, kunstenaars, ontwerpers en ondernemers. De komende elf weken bedenken zij oplossingen voor stedelijke problemen. Bijvoorbeeld: hoe klein kun je een huis maken, zonder dat het oncomfortabel wordt?
Vanochtend is FabCity geopend door minister Bussemaker en de Amsterdamse burgemeester Van der Laan. In de Verenigde Staten staat al zo'n FabCity en nu is die dus in Amsterdam, zegt de organisator: "Eigenlijk is het een grote werkplaats, veel bedrijven doen mee omdat ze het interessant vinden om bij jonge gasten te zitten."
FabCity is een circulaire stad. Dat betekent dat alles dat gerecycled kan worden, ook gerecycled wordt. Er staan bijvoorbeeld drie Wikkelhuizen, die kunnen binnen no-time worden gebouwd, omdat er alleen karton en lijm voor nodig zijn.
En deze 3D-printer staat er, die ook al wordt gebruikt om de eerste metalen brug ter wereld te 'printen'.
Oud brood gaat in FabCity niet naar de eendjes, maar wordt omgezet in gas via een biovergister. Zo kan met de energie uit oud brood, weer nieuw brood worden gebakken in een gasoven.
En FabCity is een van de eerste plekken waar wordt geëxperimenteerd met de Powerwall van Tesla. Dat is een grote accu aan de muur van een huis, zodat dat niet meer aangesloten hoeft te zijn op het energienet. En hetzelfde huis filtert regenwater, zodat het ook niet aangesloten hoeft te zijn op het waternet.