Geen proces na Loveparade-drama Duisburg
Er komt geen strafzaak rond het Loveparade-drama van 2010 in Duisburg. Dat heeft de Duisburgse rechtbank bepaald. Die ziet onvoldoende bewijs om tot vervolging over te gaan. De openbaar aanklager is het daar niet mee eens en heeft een klacht ingediend tegen het besluit van de rechtbank, dat onbegrijpelijk en juridisch onjuist wordt genoemd.
In het gedrang op het overvolle dancefeest werden in de zomer van 2010 21 mensen doodgedrukt, onder wie een Nederlander. Meer dan 600 mensen raakten gewond. De duizenden bezoekers moesten allemaal door dezelfde tunnel van en naar het feestterrein. Daardoor werd het te druk in de tunnel en brak er paniek uit.
In februari 2014 klaagde het Openbaar Ministerie zes ambtenaren van de stad Duisburg en vier organisatoren van het festival aan. De rechtbank heeft gekeken of er voldoende reden tot vervolging is, maar komt in een 460 pagina tellend rapport tot het oordeel dat dat niet het geval is.
Paniekexpert
Er is meer dan vijf jaar onderzoek gedaan naar de verdachten. "De openbaar aanklager heeft duizend uur videomateriaal bekeken, duizenden getuigen gehoord en experts gesproken", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek.
De rechter heeft nu besloten dat er in die honderden pagina's niet genoeg bewijs zit om de aangeklaagde ambtenaren en organisatoren te vervolgen. "De belangrijkste reden die de rechtbank noemt is de twijfel over de Britse paniekexpert die een grote rol speelt in het onderzoek. Zijn verhaal zou niet betrouwbaar zijn."
Objectiviteit
In een persconferentie maakte de rechter gehakt van het advies van die expert, Keith Still. "We hebben aanwijzingen voor zwaarwegende inhoudelijke en methodische gebreken in zijn advies. Zo heeft hij de data laten selecteren door twee Duitse medewerkers, omdat hij zelf geen Duits spreekt."
Ook heeft de rechtbank twijfels over de objectiviteit van Still. "Hij heeft beschuldigingen gedaan, zonder dat deze met feiten worden onderbouwd. Op onze vragen naar toelichting of betere onderbouwing zijn geen bevredigende antwoorden gekomen", aldus rechter Ulf-Thomas Bender.
Verder is er kritiek op de openbaar aanklager. Die zou in de aanklacht verklaringen van andere experts genegeerd hebben.
Schandaal
Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel komt het besluit hard aan bij slachtoffers en nabestaanden. "Het is een shock dat er geen juridische stappen worden gezet tegen de stad Duisburg" zegt de Berlijnse advocaat Andreas Schulz namens de nabestaanden.
Ook advocaat Julius Reiter, die honderd slachtoffers en enkele nabestaanden vertegenwoordigt, is het niet met de rechtbank eens. "Het is een juridisch schandaal om na 5,5 jaar onderzoek met zo'n resultaat te komen", zegt hij.