Zwitserse franken en euro's
NOS Nieuws

Achmea-klant moet geld toe krijgen op hypotheek

De hypotheekrente daalt, maar voor een klant van Achmea-dochter Staalbankiers staat de rente nu wel heel erg laag. Die heeft namelijk een negatieve rente, wat betekent dat Staalbankiers de klant nu geld moet betalen voor de hypotheek. Staalbankiers stribbelde tegen, maar een geschillencommissie stelt de klant in het gelijk.

Het gaat om een speciaal geval, een hypotheek in Zwitserse franks met een variabele rente. In 2007 sloot de klant de hypotheek van omgerekend 300.000 euro in Zwitserse franks.

Afgesproken werd dat de hypotheekrente de zogeheten CHF LIBOR-rente zou volgen plus een opslag van 0,7 procent. CHF LIBOR is de gemiddelde rente waartegen banken elkaar geld uitlenen in Zwitserse franks.

Negatieve rente

Maar sinds 2007 gebeurde wat niemand verwachtte. De CHF LIBOR-rente daalde en daalde maar en werd zelfs negatief.

Begin vorig jaar ging die rente zelfs naar -1 procent. Zelfs met een opslag van 0,7 procent is de hypotheekrente dus negatief: -0,3 procent. Oftewel, de klant moet rente krijgen voor het geld dat hij van de bank leent.

Staalbankiers zei echter opeens een percentage van minimaal 0 procent te rekenen. "Indien de basisrente en opslag resulteren in een negatief totaalpercentage, bedraagt het tarief 0 procent", zei de bank in een brief aan de klant.

Valutarisico

De klant stapt naar de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening. Die bepaalde dat de klant inderdaad betaald moet worden. Het gaat omgerekend om zo'n 100 euro per maand.

Het ging in dit geval om een individuele uitspraak (.pdf) van de geschillencommissie, maar meer klanten van Staalbankiers hebben zo'n hypotheek. Om hoeveel mensen het gaat, kon Achmea nog niet zeggen.

Overigens zaten er voor de klant ook nadelen aan de constructie: sinds 2007 is de frank zo'n 50 procent duurder geworden ten opzichte van de euro. Dus die hypotheek in franks bedraagt in euro's inmiddels zo'n 450.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl