NOS Nieuws

Kippenziekte acute snot duikt op in regio Barneveld

Op een pluimveebedrijf in de driehoek Barneveld, Ede en Wageningen is de zeer besmettelijke kippenziekte coryza ontdekt, ook wel bekend als acute snot. Dat zegt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

Coryza kan bij kippen infecties aan de luchtwegen veroorzaken. De dieren leggen daardoor minder eieren. Volgens de belangenvereniging van pluimveehouders kunnen de kippen er niet aan dood gaan.

Het besmette bedrijf hoeft niet geruimd te worden. Verspreiding van de ziekte wordt zo veel mogelijk beperkt door hygiënemaatregelen. "Zo mogen vrachtwagens na een bezoek aan de besmette pluimveehouder niet doorrijden naar een collega-kippenhouder", aldus een woordvoerder.

Vrijeuitloopkippen

Coryza is niet overdraagbaar op kuikens, ook niet op mensen. Het virus dook voor het laatst in Nederland op in 2014. Volgens de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders kwam coryza heel vaak voor in de jaren vijftig.

"Nadat kippen werden opgehokt, was het virus vrijwel uitgeroeid. Maar sinds de vraag naar vrijeuitloopkippen toeneemt, is de kans groter geworden dat de dieren ziek worden", legt een woordvoerder uit. "De kippen drinken uit poeltjes en eten wormpjes met alle gevolgen van dien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl