Dijkhoff: levenslang moet geen museumstuk worden
Staatssecretaris Dijkhoff wil de regels over levenslange gevangenisstraf aanpassen. Met een wetswijziging wil hij voorkomen dat "de straf een museumstuk wordt, dat nooit meer wordt gebruikt".
Dijkhoff vindt dat er voor levenslang gestraften die al 25 jaar in de cel zitten een toets moet komen. De toets moet uitwijzen of iemand alsnog kan worden vrijgelaten. Regeringspartij PvdA pleit daar al langer voor, en inmiddels voelt coalitiegenoot VVD er ook voor.
De staatssecretaris constateert dat rechters steeds minder vaak levenslang opleggen, na een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde in 2013 dat het inhumaan is om mensen op te sluiten zonder perspectief op vrijlating.
Hij zegt dat hij een middel wil hebben om mensen die "gruwelijke moorden" hebben gepleegd, alsnog levenslang achter de tralies te krijgen. "En als dat kan door een toets na 25 jaar, dan kijk ik daarnaar."
Dijkhoff heeft zijn voorstel nog niet klaar, zegt zijn woordvoerder. "In de loop van de komende maanden wordt de Tweede Kamer geïnformeerd."
Jarenlange observatie
De VVD wil dat de toets wordt gedaan door een commissie, waarin ook de nabestaanden een rol spelen. Er moet aan de hand van "mogelijk jarenlange observatie" bekeken worden of iemand is veranderd, zegt een woordvoerder van de fractie. "Pas daarna kan een verzoek om gratie worden gedaan."
De VVD-woordvoerder benadrukt dat het zeker geen recht of automatisme moet worden dat een levenslang gestrafte vrijkomt, en dat de maximale tijdelijke gevangenisstraf omhoog gaat.
VVD-Kamerlid Van Oosten schreef vorig jaar in een opiniestuk dat als levenslang verdwijnt, de maximale tijdelijke celstraf moet worden verhoogd van 30 naar 40 jaar.