Carli Lloyd (l) en Hope Solo (r) klagen de Amerikaanse voetbalbond aan.
NOS Voetbal

Amerikaanse voetbalsters willen meer salaris

Vijf speelsters van het Amerikaanse voetbalelftal dienen een klacht in bij het Amerikaans College voor Gelijke Arbeidsrechten wegens salarisdiscriminatie. Dat schrijft de New York Times. De vijf, onder wie sterspelers Hope Solo en Carli Lloyd, vinden dat de Amerikaanse voetbalbond hen net zoveel zou moeten betalen als mannen die voor het nationale team uitkomen. Het Amerikaanse vrouwenelftal is regerend wereld- en olympisch kampioen. De mannen staan dertigste op de FIFA-ranglijst.

Uit pas gepubliceerde cijfers van U.S. Soccer blijkt dat de vrouwen 40% van het salaris van de mannen krijgen en bij een goede prestatie zijn de bonussen ook minder hoog. Voetbalster van het jaar Carli Lloyd zegt dat de vrouwen hun waarde voor de Amerikaanse sport wel bewezen hebben: "De ongelijkheid in betaling tussen mannen en vrouwen is veel te groot."

Gelijke behandeling is een hot issue

De stap van de Amerikaanse voetbalsters past in de discussie die in steeds meer sporten wordt gevoerd over gelijke behandeling van mannen en vrouwen. De directeur van het tennistoernooi Indian Wells stapte een week geleden op na vrouwonvriendelijke opmerkingen. Hij zei onder meer dat vrouwen afhankelijk zijn van het succes van mannen.

Het Amerikaanse vrouwenvoetbalelftal klaagt al langer over de omstandigheden waaronder het team moet werken. De vrouwen wonnen drie wereldtitels en vier gouden olympische medailles. Vrouwenvoetbal trekt in de Verenigde Staten meer toeschouwers dan de wedstrijden van de mannen. De speelsters vinden niet alleen dat ze te weinig betaald krijgen, maar ook dat de reis- en verblijfsomstandigheden rondom wedstrijden te wensen overlaat.

Als de vrouwen gelijk krijgen, kunnen ze mogelijk miljoenen dollars aan achterstallig salaris en bonussen tegemoet zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl