Consument nog zuinig met uitgaven voor de tuin
De tuinbranche profiteert nauwelijks van de aantrekkende economie. Vorig jaar gaven consumenten 3,6 miljard euro uit, dat is slechts een fractie meer dan in 2014. Als de post 'groot onderhoud' niet wordt meegeteld, is zelfs sprake van een verkoopdaling.
Dat de omzet van 'groot onderhoud' wel is gestegen komt door de aantrekkende woningmarkt, waardoor veel pas verhuisde mensen duizenden euro's uitgeven aan de (her)inrichting van hun nieuwe tuin. Sierbestrating (+12 procent), schuttingen (+13 procent) en vooral tuinhuisjes (+31 procent) bleken daarvoor in trek.
Voor de rest ging het niet goed in de branche met verkoopdalingen van onder meer meerjarige planten (-1 procent), bloemen en planten binnenshuis (-4 procent), tuinbeelden (-6 procent), potten en vazen (-10 procent), vijvers (-10 procent) en tuingereedschap (-17 procent).
Tuinbranche Nederland probeert consumenten meer groen te laten kopen, zodat de tuin verduurzaamt. "Wij hebben regelmatig campagnes hoe je meer vlinders, bijen en vogels in de tuin kunt krijgen", zegt Brenda Horstra van de branchevereniging. "Resultaten daarvan zien we nog niet terug in de cijfers. De verkopen van eenjarige en meerjarige planten blijft min of meer stabiel. Het is toch een soort tanker die in beweging moet komen. Dat kost tijd."
Die verandering is ook nodig door het veranderende klimaat, denkt Horstra. "Om eens wat te noemen: er zijn vaker van die extreme buien. Tuinbezitters kunnen helpen om dan wateroverlast te voorkomen, door niet hun tuin vol te leggen met tegels, maar daar ook veel planten en perkjes in te hebben."
Snakken naar de lente
Ook het nieuwe jaar startte niet denderend voor de tuinsector, maar alle hoop is gevestigd op het mooie weer van komend weekend. Er worden temperaturen verwacht van rond de 18 graden. "De natuur loopt gewoon een maand achter. Mensen snakken echt naar de lente, merk ik", zegt Horstra.
Tuincentra zijn er klaar voor. Zoals Huiting in Vianen. "Ik verwacht veel mensen over de vloer ja", zegt bedrijfsleider Pascal van der Grijn. "Dus we zijn druk bezig alles vol te zetten hier, met violen, kruidenplanten, lavendel, klein fruit en rozen. Noem maar op."