Een vliegtuig op de gesloten Airport van Zaventem
NOS Nieuws

Drukte op regionale vliegvelden België door sluiting Zaventem

Door de sluiting van Zaventem na de aanslagen van vorige week laten vliegmaatschappijen hun vluchten op België van regionale luchthavens vertrekken. Het is dan ook extra druk op de vliegvelden van Charleroi, Deurne, Oostende en Luik.

In Luik zijn sinds de aanslag van 22 maart 50.000 passagiers vertrokken. Dat aantal wordt gewoonlijk in twee maanden gehaald. De drukte komt onder meer door touroperator Thomas Cook, die alle vluchten tot en met 11 april via Luik omleidt.

De luchthaven van Charleroi heeft een recordaantal passagiers ontvangen. In Oostende zijn meer vluchten doordat Jetairfly de luchthaven tot eind volgende week als uitvalsbasis gebruikt. Brussels Airport blijft zeker tot morgenmiddag dicht, meldt de luchthaven op Twitter.

Antwerpen

Luchthaven Antwerpen zit met 58 vluchten aan de maximumcapaciteit, zegt luchthavencommandant Wim Verbist. "Normaal hebben we zo'n 15 vluchten per dag, dus het is flink aanpoten." De luchthaven heeft 50 man extra personeel ingehuurd, ook levert Zaventem 20 mensen aan Antwerpen. "Daarmee redden we het net", zegt Verbist.

Wel zijn er op de luchthaven lange rijen. "Dat komt mede door de extra veiligheidscontroles die zijn ingevoerd, maar de meeste passagiers zijn begripvol", zegt Verbist.

Geen drukte in Nederland

In Nederland heeft Maastricht Aachen Airport de vluchten van twee maatschappijen overgenomen: Blue Air en Adria Airways. Deze vluchten gaan vooral naar Oost-Europa. "Op Maastricht valt de drukte mee", zegt een woordvoerder. De vliegvelden van Rotterdam en Eindhoven nemen vooralsnog geen vluchten over.

Ook vandaag is de Brusselse Airport Zaventem nog gesloten. Op de luchthaven zijn de afgelopen dagen tijdelijke constructies gebouwd om het inchecken van passagiers mogelijk te maken. De grote vertrekhal, waar de aanslag vorige week plaatsvond kan nog geruime tijd niet gebruikt worden. Pas als de regering groen licht geeft, zou Brussels Airport nieuwe vluchten kunnen plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl