Amigo

Robots strijden zodat wij langer thuis kunnen wonen

Voetballende robots, zorgrobots, muziekrobots, workshops over robots. Kortom: heel veel robots. Ze zijn verzameld in het Evoluon in Eindhoven voor de RoboCup European Open. Hier strijden teams uit heel Europa in verschillende disciplines.

Sjoerd van den Dries is één van leiders van het team van de Technische Universiteit Eindhoven dat meedoet aan de @Home-League. In die competitie strijden robots die als hulp in huis fungeren tegen elkaar. En dat is interessant voor de toekomst.

Dit soort robots moeten er namelijk voor zorgen dat we als we oud zijn langer in ons eigen huis kunnen blijven wonen. Tijdens de Robocup is een kleine gesimuleerde huiskamer het strijdtoneel. Als de robots de opdrachten snappen die jij ze geeft, dan scoren ze punten. Ook moeten ze bijvoorbeeld objecten kunnen herkennen die in een kast staan of spullen kunnen oppakken.

Aan het toernooi gaat een voorbereiding van maanden vooraf. "Een robot kan falen. Weet een robot waar hij is? Weet de robot hoe de huiskamer in elkaar steekt? Al dat soort zaken moet je vooraf bedenken en programmeren."

Als de robot tegen een tafelpoot aanrijdt, dan mogen de teams niet zelf ingrijpen. Het stukje techniek moet dan zelf tot een oplossing komen.

Robot á la nieuwe tv

De teamleden uit Eindhoven willen dit jaar laten zien hoe de robot van de toekomst eruitziet. "Je moet een robot kunnen aanzetten zoals je een tv installeert."

De makers kunnen de robot niet van tevoren programmeren, omdat elk huis weer anders is ingericht. "We willen laten zien dat als we de robot uit de doos halen, hij binnen tien minuten is ingesteld en weet waar alles in de huiskamer staat."

Robot Amigo

Dat zogeheten 'inleren' gaat gewoon via een tablet. "Wij rijden hem rond en vertellen waar het bed, de keuken en de tafel staan. Binnen tien minuten moet 'ie een taak kunnen uitvoeren."

Kennis wordt gedeeld

Deze week is het nog een wedstrijd tussen de verschillende teams, maar na afloop wordt alle technische kennis met elkaar gedeeld. "Het idee is om met de gehele community verder te komen. Alle foefjes die je hebt ingebouwd leg je dan uit, zodat iedereen de kennis kan hergebruiken. Komend jaar moet je dan weer iets nieuws verzinnen."

Vandaag staat in het teken van de voorbereidingen. Vanaf morgen starten de wedstrijden. Het toernooi eindigt op zondag.

Deel artikel: