"Erdowie, Erdowo, Erdogan". En meezingen maar. Behalve de Turkse president Erdogan zelf. Een satirisch filmpje van een Duits tv-programma is totaal in het verkeerde keelgat geschoten bij de president.
Daarom heeft hij nu de Duitse ambassadeur op het matje geroepen. Erdogan is niet echt fan van kritiek. Sinds hij president is, zijn al 2000 zaken geopend tegen mensen die hem hebben beledigd.
Dit weekend uitte hij nog zijn onvrede tegen een groep diplomaten die bij een rechtszaak tegen Turkse journalisten waren. En nu is hij boos op een Duits satirisch programma, en wel om dit filmpje.
Dat de Turkse president zich nu ook druk maakt om satire in het buitenland is wel vrij uniek, zegt Lucas Waagmeester, onze correspondent in Turkije. "In Turkije doet hij dat al heel lang bij kritiek of satire - of wat hij zelf beledigingen noemt."
In Turkije bestaat, net als in Nederland als het over de koning gaat, een wet waarin staat dat je de president niet mag beledigen. "De vraag is hoe je die wet inzet. En sinds de protesten in 2013 tegen Erdogan, gebruikt hij die wet om politieke tegenstand en critici aan te pakken."
Als Erdogan zich druk maakt, komen de aanklagers in actie.
Wat er vaak gebeurt, is dat Erdogan iets roept over iets of iemand die hem niet bevalt. "Prompt volgt dan een week daarna een aanklacht door de openbare aanklager. Bij onafhankelijke rechtsspraak zouden aanklagers zich natuurlijk niks aantrekken van wat hij zegt. Als Erdogan zich druk maakt, komen de aanklagers in actie."
Uiteindelijk beslissen rechters natuurlijk of iets ook echt onder belediging valt. "Dus het kan nog steeds onafhankelijk zijn, al zijn daar in Europa wel veel vraagtekens over. De laatste jaren zijn veel rechters ontslagen of op non-actief gesteld onder druk van de AKP-regering, met als gevolg dat de rechtspraak steeds meer pro-regering is geworden. Maar of die echt niet meer onafhankelijk is, dat is aan politici om te bepalen."