Erdogan kaatst bal terug met uitspraken over verdachte Brussel
Gisteravond ontstond verwarring over de uitspraken van de Turkse president Erdogan. Die zei in een persconferentie dat Ibrahim el Bakraoui vorig jaar vanuit Turkije naar Nederland is uitgezet. El Bakraoui is een van de twee broers die de zelfmoordaanslagen in Brussel hebben gepleegd. Hij blies zichzelf op op de luchthaven Zaventem.
Terwijl in Nederland wordt uitgezocht hoe en of ons land hierin verzeild is geraakt, lijkt Erdogan Europa vooral een lesje te willen leren, zegt correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.
"Erdogan krijgt al zo lang het verwijt van Europa dat Turkije niet genoeg doet tegen uitreizende jihadisten. Terwijl de Turken steeds zeiden: wacht eens, het zijn jullie terroristen. Als jullie beter opletten, hoeven wij niemand tegen te houden.
Erdogan kopt die opmerkingen van Europa nu dus fijntjes terug. Hij zegt eigenlijk: wij gaven aan dat we hem verdachten, maar jullie deden er niks mee. Jullie zijn de prutsers, ik niet. "
Zelf weten
Nederland heeft nog niets bevestigd. "Erdogan zei dat de aanslagpleger in juni vorig jaar is opgepakt aan de Turks-Syrische grens. Turkije vermoedde dat El Bakraoui naar Syrië wilde. De Belgen zijn toen geïnformeerd, maar zij zagen geen aanleiding om hem te vervolgen. Turkije heeft hem toen uitgezet", legt Waagmeester uit.
Omdat er geen verdenking was vanuit België is hij, zoals het er nu naar uitziet, niet uitgeleverd. "Zo'n man mag dan zelf weten waar hij heen wil. El Bakraoui wilde naar Nederland. Dat is na verificatie bij bronnen rondom de president de versie de we nu kennen."
Goede inschatting?
Terrorismedeskundige Quirine Eijkman benadrukt in het NOS Radio 1 Journaal dat dit het verhaal van de Turken is. "Het is onduidelijk of het echt is gebeurd en zo ja, of er informatie gedeeld had moeten worden."
Omdat er geen strafrechtelijk onderzoek naar de Belg liep, kon El Bakraoui zonder problemen naar Nederland afreizen. "Op dat moment had hij ook nog niets gedaan", zegt Eijkman. "Hij was in de buurt van de grens. De vraag is of de Belgen een goede inschatting hebben gemaakt."
Eijkman zegt dat het contact tussen Turkije en België mogelijk via liaisons van de ambassades is gegaan. "In dit geval zou de Belgische ambassadeur schriftelijk zijn geïnformeerd. Maar die worden op één dag over heel veel zaken geïnformeerd. De kunst is dan dat het op de goede plek terechtkomt."