Stond de dag na de aanslagen in Parijs je Facebook vol met profielfoto's met een Frans filtertje, een dag na Brussel is het zwart-geel-rood toch wel een stuk minder te zien. Ja, Brussel was het gesprek van de dag gisteren, maar de reacties leken ook wel wat vlakker dan na eerdere aanslagen.
Raken we gewend aan dit soort aanslagen?
"Mensen schrikken nog wel, maar zijn er minder verbaasd over," zegt veiligheidsexpert Marco Zannoni. "De tijd om na een aanslag te herstellen, lijkt wel korter te worden. Maar echt wennen gaat het nooit, denk ik."
Maar doordat aanslagen vaker voorkomen, raken we wel gewend aan de patronen rondom een aanslag, zegt hij. "Ik hoorde al snel na de aanslagen dat mensen zeiden 'morgen gaan we vast horen dat het bekenden van de politie waren, dat er snel aanhoudingen volgen.' We kennen het verloop na dit soort aanslagen."
"Als je regelmatig aan iets wordt blootgesteld dat je daarvoor niet kende, dan raak je eraan gewend. Dat werkt zo met positieve dingen, maar ook met negatieve dingen", zegt psycholoog Martin Appelo. "Op een gegeven moment raak je verzadigd en reageer je er anders op. Dat is ook zo met het zien van afschrikkende beelden."
In Brussel zelf is de schok natuurlijk een stuk groter, maar ook daar is een dag na de aanslagen een opvallend nuchter verhaal te horen.
Veiligheidsexpert Zannoni: "Je gaat wennen aan dreigingen. Je ziet vaker politie op straat, er is meer aandacht voor veiligheid op stations. We gaan dat normaler vinden."
En die gewenning helpt de Belgen ook met de nasleep van de aanslag, zegt Appelo. Daar zeiden ze gisteren al snel: 'Het was niet de vraag of er een aanslag zou komen, maar wanneer.' "De schrok is groter als er iets gebeurt dat je totaal niet zag aankomen."
"Als je vaak met dreiging in aanraking komt, dan ga je je realiseren dat er iets zou kunnen gebeuren. Dan komt er berusting, want je moet zorgen dat je verder kan met je leven. Dat doen we automatisch, Dat moet ook wel, want als je je continu bewust bent van gevaar, dan word je gek."