Een Liberiaanse jongen wordt gecontroleerd op verschijnselen van ebola
NOS Nieuws

Liberia sluit grens met Guinee vanwege ebola

Liberia heeft zijn grens met buurland Guinee gesloten als voorzorgsmaatregel tegen het ebolavirus, dat in Guinee weer de kop heeft opgestoken. Vandaag werd bekend dat daar de vijfde persoon in vijf dagen tijd is bezweken aan de ziekte.

Ruim 800 mensen die contact hebben gehad met de vier eerdere ebola-slachtoffers zijn in quarantaine geplaatst. Ze mogen drie weken hun huis niet uit.

Het vijfde slachtoffer kwam uit een streek op ongeveer 200 kilometer van het dorp waar de vier anderen vandaan kwamen. De man had dat dorp bezocht en daar ook contact gehad met de andere patiënten. Hij is begraven zonder speciale hygiënische maatregelen.

Ritueel wassen

Dat is potentieel gevaarlijk, want bij begrafenissen in West-Afrika worden overledenen, dus ook ebola-slachtoffers, bij wijze van ritueel gewassen. Bij zo'n ritueel kan het ebolavirus worden overgebracht.

De ziekte brak eind 2013 in de regio uit en sloeg vooral toe in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Er stierven meer dan 11.000 mensen. Guinee werd in december ebola-vrij verklaard, maar de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde toen wel dat het virus opnieuw zou kunnen uitbreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl