Scholieren helpen met hun huiswerk en lastige brieven ontcijferen voor ouderen. Baker werkt als stagiair bij een buurthuis in Utrecht. Het was niet wat hij zich had voorgesteld bij zijn stage. "Ik heb op veel andere plekken gesolliciteerd. Voornamelijk advocatenkantoren of een detacheringsbureau. Dat pakte niet goed uit. Daarna heb ik ook een beetje vertraging opgelopen. Ik werd nergens aangenomen eigenlijk."
"Ik doe nu een juridische opleiding, een mbo-niveau 4-opleiding van een jaar. Meestal kreeg ik bij sollicitaties geen reactie terug", zegt Baker. "Eén keer ben ik uitgenodigd voor een gesprek en toen werd me verteld dat er ook andere, meer geschikte kandidaten waren."
Discriminatie? Zo stellig durft Baker zelf niet te zijn: "Je kan het natuurlijk niet echt weten, maar klasgenoten met wel een Nederlandse naam hebben allemaal heel snel een stage kunnen regelen. Ik heb samen met andere allochtone jongeren vertraging opgelopen."
Nood is hoog
"Ik dacht, 't ligt aan mij, maar ik heb m'n cv laten nakijken. Ik heb ook lessen en trainingen genomen om een cv te maken. Dat zou dus wel goed moeten zitten."
Een stage is voor mbo-studenten verplicht, dus voor Baker en zijn klasgenoten is de nood hoog. Maar op de man af bedrijven aanspreken heeft ook weinig zin. "Als ze inderdaad discrimineren wil ik er geen stage lopen. Ik denk niet dat het helpt om bedrijven daar op aan te spreken."
Scholen zouden het voor de allochtone scholieren moeten opnemen, vindt Baker: "Scholen doen er niet zoveel aan. Zij zeggen dat we meer moeten solliciteren. Een klasgenoot van mij heeft al 65 keer gesolliciteerd. Zonder succes."