Yorick van Deutekom

Bowler Yorick (17) gaat voor de prijzen in IJsland

In IJsland begint vandaag het EK bowlen voor jeugd tot achttien jaar. Een potje bowlen met een verjaardagsfeestje zal voor niemand onbekend zijn, maar zelden schopt iemand het tot professioneel bowler.

Voor Yorick van Deutekom (17) ligt zo'n toekomst mogelijk wel in het verschiet. Hij is een van Nederlands grootste bowlingtalenten en gaat vandaag in IJsland de baan op.

Waarom zijn er weinig professionele bowlers in ons land?

Yorick denkt dat 't komt doordat er in Nederland geen bowlingscholen zijn. "Het niveau van professionele bowlers over de hele wereld ligt heel hoog en het is lastig om daartussen te komen."

Hij begon zelf op zijn achtste met bowlen, omdat zijn broer het al deed. "Mijn ouders waren gescheiden en als mijn moeder met mijn broer naar de bowlingbaan ging, moest ik ook mee. Ik kon niet alleen thuisblijven. Mijn broer vroeg op een gegeven moment of ik ook mee wilde en toen dacht ik: 'ik heb toch niets beters te doen, dus ik doe wel mee'."

"Na twee jaar ging het steeds beter en ging ik er serieus voor trainen." Dat is niet alleen heel veel uren maken op de bowlingbaan, maar ook trainen in de sportschool. "En ik probeer om de twee uur te eten om mijn spijsvertering op gang te houden. Maar een frietje laat ik niet staan hoor, ik kan eten wat ik wil."

Iedereen denkt dat het een simpel balletje gooien is, maar er zit meer achter dan je denkt.

Yorick van Deutekom

Hoe reageren mensen eigenlijk als je vertelt dat je professioneel bowler bent?

"Mensen weten niet zo veel van bowlen. Iedereen denkt dat het een simpel balletje gooien is, maar er zit meer achter dan je denkt." Volgens Yorick valt het met het stoffige imago van bowlen wel mee. "Er zijn veel bowlers tussen de twintig en dertig jaar."

Zaterdagavond-recreanten

Bowlen krijgt volgens Yorick buiten Nederland wel degelijk veel aandacht. "In Scandinavië is bowlen erg groot. Het is daar veel kouder dan in Nederland, dus buiten sporten gaat daar een stuk minder makkelijk."

En daar profiteert bowlen dus van. "In de Scandinavische landen wordt bowlen ook als gymles gegeven", voegt Jan Jaap van der Sar van de Nederlandse Bowling Federatie daaraan toe. "Buitensporten zijn in Nederland populairder."

"Er zijn wel veel zaterdagavondrecreanten, maar weinig mensen sluiten zich aan bij een vereniging." Om deze groep aan het competitief bowlen te krijgen, wil de federatie deze recreanten het spel beter uitleggen.

"Iedereen wil een hogere score, wij kunnen vertellen hoe je die krijgt." Hoe houd je een bal vast? Wat zijn goede technieken? Het zijn maar een paar voorbeelden waar volgens Van der Sar de gemiddelde zaterdagavondrecreant mee geholpen kan worden.

Update: Yorick en Mike Bergmann hebben zich als tweede geplaatst voor de halve finales en zijn zo zeker van een medaille. Morgenavond spelen ze tegen Slowakije om een plek in de finale.

Deel artikel: