Nederland passeert grens van 17 miljoen inwoners
Het aantal inwoners in Nederland passeert vandaag de grens van 17 miljoen. De kans is groter dat nummer 17.000.000 een immigrant is, dan dat het een baby is, zegt het CBS. Op de site van het CBS is de meest actuele stand te volgen.
De grens van 16 miljoen werd in 2001 gepasseerd. "Ik ben bang dat het volgende miljoen nog langer duurt", zegt Pieter Hooimeijer, hoogleraar sociale geografie en demografie. "De schatting is ergens 2034, misschien 2035. Van decennium op decennium neemt de groei een beetje af."
Dat komt volgens Hooimeijer niet zozeer doordat er steeds minder mensen bij komen, maar doordat er steeds meer weggaan. "Nederland vergrijst, er zijn steeds meer oude mensen. Het aantal mensen dat overlijdt, neemt van jaar tot jaar toe. Zo ergens rond 2030 zal het aantal geboorten en het aantal sterfgevallen gelijk zijn aan elkaar."
Randstad
De inwoners die er de afgelopen jaren zijn bij gekomen, zijn vooral in de Randstad terechtgekomen. Zo kreeg Amsterdam er bijna 100.000 mensen bij. Ook in Utrecht, Den Haag en Almere kwamen er veel inwoners bij.
Aanjagers van de groei in de Randstad waren de VINEX-locaties. Die zijn in grote steden gebouwd, zoals Leidsche Rijn in Utrecht en Ypenburg in Den Haag, maar vaak ook net ernaast, zoals in Barendrecht en Houten.
Waddeneilanden
In andere gemeenten was er juist sprake van krimp volgens het CBS, vooral in Zuid-Limburg, Zeeuws-Vlaanderen, de Achterhoek en in het noorden. In 109 van de huidige 390 gemeenten nam het aantal inwoners af, in absolute zin het meest in Heerlen, Kerkrade en Sittard-Geleen. Relatief daalde het aantal inwoners met 14 procent het meest in Delfzijl, gevolgd door Vaals en Vlieland.
Met het bereiken van 17 miljoen inwoners, wonen er in ons land gemiddeld 504 mensen per vierkante kilometer. Wel zijn er grote regionale verschillen wat betreft de bevolkingsdichtheid. In Den Haag wonen de mensen het dichtst op elkaar, de Waddeneilanden zijn het dunst bevolkt.