Hereniging met pa is voor Verwijlen de sleutel naar Rio
Het is het weekend van de waarheid voor Bas Verwijlen: de Nederlandse degenschermer kan zich dit weekeinde kwalificeren voor Rio. Als Verwijlen bij de grand prix in Budapest de laatste acht haalt, is zijn deelname aan de Olympische Spelen verzekerd.
Mocht dat niet lukken dan is er nog een achterdeur. Hij moet zijn positie in de top-2 van Europa zien te behouden voor rechtstreekse plaatsing. "En dat gaat hem honderd procent lukken", zegt vader en coach Roel Verwijlen stellig.
Het moet heel raar lopen wil de missie van Verwijlen dus mislukken. "De kwalificatieperiode voor de Spelen begon vorig jaar en eindigt met dit toernooi", licht de zevenvoudig Nederlands kampioen toe. "Om mij direct te kwalificeren voor de Spelen moet ik bij de eerste twee Europeanen eindigen op de wereldranglijst. Op dit moment sta ik eerste. Met een voorsprong van 23 punten op de nummer twee."
Sinds ik liet weten weer onder mijn vader te gaan trainen, heb ik NOC*NSF niet meer gesproken.
Het is een ingewikkeld rekensommetje, maar het komt erop neer dat er in theorie nog acht kandidaten zijn die de Nederlander dit slotweekend voorbij kunnen streven. "Maar dan moet ik er wel de eerste ronde uitvliegen en moeten die concurrenten goud of zilver binnenslepen", zegt Verwijlen. "De kans is er dus, maar het zou wel wonderlijk zijn."
Vader Roel voegt daaraan toe: "Ik zie de concurrentie niet in staat dat te doen, dus ik heb er het grootste vertrouwen in." Toch neemt Bas het lot liever in eigen handen: "Als ik bij de beste acht eindig, ben ik sowieso verzekerd van een ticket."
Bas Verwijlen was er ook bij op de Spelen van 2008 (Peking) en 2012 (Londen). Op zijn eerste Spelen eindigde hij als achtste, bij zijn tweede olympische optreden strandde hij bij de laatste zestien.
De afgelopen jaren verliep de carrière van Verwijlen niet bepaald vlekkeloos. Na een leven lang door vader Roel getraind en gecoacht te zijn, moest Verwijlen in 2014 van coach wisselen omdat de schermbond en sportkoepel NOC*NSF meenden dat dat beter zou zijn voor zijn ontwikkeling.
Zo werd de Hongaar Gabor Salomon zijn nieuwe trainer, maar een succes werd dat niet. Verwijlen trainde veelal met tegenzin en de prestaties vielen tegen. Hij zakte van de tiende naar de zeventigste plaats op de wereldranglijst. Dat was voor de schermer reden om juni vorig jaar de samenwerking met Salomon te verbreken en weer de handen ineen te slaan met zijn vader Roel.
Het gevolg is wel dat Verwijlen het nu moet doen zonder financiële steun van de schermbond en NOC*NSF. "Het terugkeren naar mijn vader was natuurlijk even wennen, ook omdat ik nu het schermen moet combineren met het zoeken naar sponsoren", zegt Verwijlen. "Maar het kan niet anders."
Verwijlen heeft nog geen sponsor gevonden en betaalt daarom deelname aan toernooien als de grand prix in Boedapest uit eigen zak. "Maar mijn spaargeld is ook een keer op", zegt hij.
In geval van plaatsing voor de Spelen is het probleem slechts tijdelijk opgelost. In dat geval neemt NOC*NSF weliswaar de kosten voor de olympische voorbereiding en het verblijf in Rio voor zijn rekening, maar wat daarna gebeurt is nog maar de vraag. Verwijlen: "Sinds ik liet weten weer onder mijn vader te gaan trainen, heb ik NOC*NSF niet meer gesproken."
Het toernooi in de Hongaarse hoofdstad kan de zevenvoudig Nederlands kampioen in ieder geval niet snel genoeg beginnen. "Ik droom hier al weken, zo niet maanden van." In de voorbereiding liep het op rolletjes: twee weken terug won Verwijlen nog het internationale toernooi in Straatsburg en deze week werd hij nog eerste op een militair toernooi in eigen land. "Ja, dat ging lekker", erkent hij.
Visualiseren is belangrijk voor Verwijlen in de voorbereiding op wedstrijden. "Positief visualiseren vooral. Ik beeld me in hoe de zaal eruitziet, hoe ik beweeg, ik neem elk mogelijk scenario door in mijn hoofd." De tactische schermer kent zijn tegenstanders door en door. "Noem een schermer uit de top-honderd en ik kan je drie sterke en zwakke punten geven."
Zelfverzekerd meldt Verwijlen zich in Boedapest. "Ik ben in ieder geval sterker dan ooit." En mocht het onverhoopt niet lukken in de Hongaarse hoofdstad, dan rest hem altijd nog een herkansing op het olympisch kwalificatietoernooi van 15 tot 17 april in Praag. De beste schermer daar heeft ook recht op een ticket voor Rio.