Besluit over proef met taser rond de zomer
Minister Van der Steur wil rond de zomer een besluit nemen over een eventuele proef met tasers bij de politie. Een pilotproject kan uitwijzen of zo'n 'stroompistool' een nuttige aanvulling is op het wapenarsenaal van de politie. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie.
De taser kan gebruikt worden om agressieve verdachten uit te schakelen, als alternatief voor het vuurwapen. Vannacht schoot de politie in De Kwakel nog een man dood die met een mes op agenten afkwam. Gisteren overleed een andere man die afgelopen zaterdag in Eindhoven door de politie werd neergeschoten.
Niet onomstreden
Speciale arrestatieteams van de politie hebben nu al de beschikking over stroomstootwapens. Toenmalig minister Opstelten pleitte in 2012 al voor een proefproject, dat er wat hem betreft toe moest leiden dat alle agenten een taser kregen.
Tot zo'n proef is dus nog steeds niet besloten. De taser is niet onomstreden. In de VS, waar ze veel gebruikt worden, zijn er volgens Amnesty International al honderden doden gevallen. Ook de vakbonden zijn verdeeld over het wapen.
Een taser vuurt pijltjes af op het lichaam van de verdachte. Via de draden die aan de pijltjes zitten wordt een elektrische schok toegebracht, waardoor het slachtoffer de controle over zijn spieren verliest en door de knieën zakt.
Uitschuifbare wapenstok
Het wapenarsenaal van de politie wordt binnenkort ook uitgebreid met de uitschuifbare wapenstok. Omdat die langer is dan de gewone wapenstok heeft een slag daarmee meer impact. Agenten zijn er enthousiast over. Er loopt nu een aanbestedingsprocedure. Volgens het ministerie kan de hele politie volgend jaar beschikken over de uitschuifbare wapenstok.