De temperatuur aan de oppervlakte van de aarde was in februari wereldwijd gezien 1,35 graden Celsius warmer dan het gemiddelde voor die maand. Daarmee werd het record van de maand januari al weer gebroken, toen de temperatuur 1,15 graden Celsius boven het gemiddelde lag. Dat blijkt uit gegevens van de NASA.
Kleuren aanpassen
Volgens het KNMI gaat het om uitzonderlijk hoge temperaturen. Het instituut moet zelfs de kleuren aanpassen die worden gebruikt voor zijn kaartjes.
"Op de website van het KNMI maak ik al tien jaar elke maand een wereldkaartje, waarop ik de gemeten temperaturen aangeef. Daarvoor worden kleuren gebruikt die aangeven hoeveel warmer of kouder het was dan normaal. Maar voor de afgelopen drie maanden waren die kleuren niet meer toereikend. We moeten kleuren toevoegen aan de bovenkant, die nog meer warmte aangeven", zegt Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI.
Nauwelijks El Niño
Het verschijnsel El Niño is een deel van de verklaring. Hierdoor is het water van de Stille Oceaan langs de evenaar gedurende een bepaalde periode veel warmer dan normaal. Ook op andere plekken op de wereld is de temperatuur hierdoor tijdelijk hoger. Maar El Niño kan niet overal de hoge temperaturen verklaren.
Volgens Peter Kuipers Munneke, NOS-weerman en klimaatwetenschapper aan de Universiteit Utrecht, zijn vooral de temperaturen in het Arctische gebied uitzonderlijk. "Dit gebied wordt niet of nauwelijks beïnvloed door El Niño. Terwijl juist hier de temperatuur echt afwijkend is geweest afgelopen winter."
Noordpool
"Op veel plaatsen in het Arctisch gebied was het de afgelopen winter 5 tot ruim 11 graden warmer dan normaal. Mede daarom was er in het Arctisch gebied ook een record: nooit eerder lag er in de maand februari zo weinig ijs in het Noordpoolgebied."
Volgens het KNMI zijn er drie oorzaken voor de uitzonderlijke temperaturen. De mondiale opwarming door de uitstoot van broeikasgassen, El Niño en de 'normale' uitschieters in de temperatuur die worden veroorzaakt door het weer. "Hoewel dit een uitzonderlijke situatie is, past dit in het beeld van een gestaag opwarmende wereld", zegt Van Oldenborgh.
Ook in ons land was de winter overigens erg zacht.