Een waarschuwing voor witte heroïne die als cocaïne wordt verkocht bij het Centraal Station in Amsterdam
NOS Nieuws

Amsterdams riool bevat meeste drugs in Europa

Het afvalwater in Amsterdam bevat meer resten van drugs dan rioolwater in andere steden in Europa. Dat blijkt uit een rapport van het Europese waarnemingscentrum voor drugs (EMCDDA), dat vijftig steden onderzocht. In het Amsterdamse afvalwater werden vooral resten gevonden van cannabis en MDMA, de werkzame stof in xtc.

Op het gebied van cannabis is Amsterdam koploper in Europa. In de hoofdstad werd zo'n 469,4 milligram per duizend inwoners per dag aangetroffen in het rioolwater. Dat is ruim meer dan in Barcelona, dat op de tweede plek staat met 165,7 milligram.

Bij MDMA was dat verschil kleiner, al kwam op die lijst ook de nummer twee uit Nederland. Na Amsterdam was Utrecht de stad waar het meeste resten van MDMA, werden gevonden in het afvalwater.

Andere harddrugs

Qua cocaïne moest Amsterdam alleen Londen voor zich dulden, met een klein verschil. In de hoofdstad van Engeland werd 737,3 milligram per duizend inwoners per dag gevonden, in Amsterdam 716,4 milligram.

De meeste resten van amfetamine, ook wel speed genoemd, werden aangetroffen in de riolen in Antwerpen. Maar ook op deze lijst heeft een Nederlandse stad een hoge klassering: Eindhoven staat op de tweede plaats. De Finse stad Lahti volgt op de derde plek, al werden daar fors minder resten van deze drug aangetroffen.

In vergelijking met andere Europese steden werden er in Nederland weinig resten van metamfetaminen, ofwel crystal meth, gevonden. Die harddrug werd het meest aangetroffen in riolen in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen.

Dumpen

In juni vorig jaar werd ook onderzoek gedaan naar drugsresten in afvalwater. Daaruit bleek dat veel drugsafval van bijvoorbeeld xtc-laboratoria in riolen in steden wordt gedumpt.

De resten drugs die in het afvalwater van Nederlandse steden werd gevonden, zijn volgens onderzoekers niet alleen van gebruikers, maar ook van laboratoria die hun afval lozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl