Nibud: opvoeding van grote invloed op geldgedrag
'Jong geleerd is oud gedaan' en 'goed voorbeeld doet goed volgen'. Dat geldt ook voor het omgaan met geld, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Vandaag is de Week van het geld begonnen, waarin basisschoolleerlingen les krijgen in het leren omgaan met geld.
Ouders hebben grote invloed op het geldgedrag van hun kinderen, staat in het rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volwassenen die als kind hebben geleerd om met geld om te gaan, kunnen makkelijker rondkomen, hebben minder betalingsachterstanden en betalingsproblemen, sparen vaker en zeggen verantwoordelijker te zijn in hun aankoopgedrag.
Mensen die zeggen dat ze van hun ouders hebben geleerd om met geld om te gaan, hadden vaker ouders die zelf ook goed met geld om konden gaan: 84 tegen 64 procent. Zij kregen ook vaker zak- of kleedgeld: 90 tegen 38 procent.
Volgens het Nibud sluiten de uitkomsten van het onderzoek aan bij de theorie van de Canadese psycholoog Albert Bandura, die stelt dat gedrag wordt aangeleerd door observatie en nadoen.
De conclusie van het Nibud is dat kinderen die leren omgaan met geld minder kans hebben op financiële problemen dan kinderen die dat niet leren.
YouTubers
Accountants- en adviesorganisatie Deloitte deed in het kader van de Week van het geld onderzoek naar het uitgavepatroon van kinderen tussen de 10 en 12 jaar. Daaruit blijkt dat de uitgaven van kinderen worden beïnvloed door bekende YouTubers. Bijna een derde (32 procent) van de kinderen wordt bij het doen van hun aankopen geïnspireerd door de video's van deze mensen.
Het meeste geld geven zowel jongens als meisjes uit aan snoep.
Volgens de peiling van Deloitte vindt 84 procent van de 10 tot 12-jarigen dat ze goed met geld kunnen omgaan. Maar als hun wordt gevraagd waar het geld heengaat, vergeten ze bijna de helft (40 procent) van hun uitgaven op te noemen.