Kluun
NOS Nieuws

Kluun over literatuurlijsttrauma: 'Vijftig tinten grijs' moet ook kunnen

Helpt de verplichte literatuurlijst om middelbare scholieren aan het lezen te krijgen? Bestsellerauteur Kluun vindt van niet.

Hij zegt dat de lijst het lezen juist afschrikt. "De kinderen houden er een "literatuurlijsttrauma" aan over", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal naar aanleiding van een interview in het AD. "We leren ze vooral dat lezen gedoe is."

Kinderen lezen steeds minder en de scholen werken daar volgens Kluun hard aan mee. "Scholieren ondergaan het als een straf om 25 boeken te lezen, waarvan een aantal van voor 1880 of uit de Middeleeuwen moet zijn. Of Gijsbrecht van Aemstel van Joost van den Vondel."

De lijst werkt ook niet, zegt Kluun. "In mijn tijd lazen we uittreksels, nu doet iedereen dat op scholieren.com. Als je kinderen tot iets verplicht, doen ze het niet. Dat is logisch en gezond."

Als iemand zich wil verdiepen in Kieft en Gijp is dat ook goed.

Kluun.

Kluun vindt het de taak van het onderwijs om scholieren te laten zien hoe leuk lezen is. "Laat de kinderen vrij in wat ze lezen. Als ze een scriptie willen maken over middeleeuwse literatuur is dat prima. Maar als een ander zich wil verdiepen in Kieft en Gijp, is dat ook goed. Laat ze die vergelijken dan met andere biografieën en verklaren waarom die voetbalboeken zo populair zijn. Of waarom een rukboek als Vijftig Tinten Grijs een bestseller is geworden."

Scholen moeten volgens Kluun wel aandacht blijven besteden aan klassieke literatuur. "Je moet weten wat Mulisch, Hermans en Reve geschreven hebben en wat Van den vos Reynaerde inhoudt, maar dat kan klassikaal."

Het gaat Kluun er niet om dat zijn werk op de lijst komt. "Maar we moeten af van het verbod op bepaalde boeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl